Posts

Showing posts from March, 2015

ADAT BERTUNANG

Assalamu'alaikum,
Hye semua.. Entry ni sebenarnya adalah sambungan pada entry sebelum iaitu Adat Merisik. Bila dah merisik kenalah fikir pasal Bertunang pulakkan? Dah-dah.. Tak payah pening-pening. Encik Google dah tolong ni. Dekat bawah ni saba ada listkan senarai yang u guys kena tahu dan buat sebagai preparation untuk majlis pertunangan akan datang. Selamat membaca ...

1. Pilih tarikh/waktu/tempat :
Tak payah pening sangat, bertunang ni tarikh tu yang penting mudah untuk diingati. Waktu pun fleksible. Bila-bila masa pun boleh buat. Tempat pulak haruslah di rumah bakal pengantin perempuan. Saba rancang nak buat sekali tunang dengan nikah..senang and sangat save budget..kan?hehe. Rancang je sendiri. Orang yang nak buat tu pun tak rancang lagi.huhu

2. Tentukan jumlah hantaran bagi pihak Lelaki dan Perempuan :
Kebiasaannya 5 dulang Lelaki berbalas 7 dulang bagi pihak perempuan. Dan selalunya perempuan akan bagi 2 dulang lebih dari lelaki dengan jumlah nombor ganjil.

3. Pilihan Tema…

Adat Merisik

Image
Bagi lelaki-lelaki diluar sana yang nak menyunting gadis idaman sebagai suri hidup kamu, janganlah mengenepikan adat resam melayu walaupun dah melamar gadis tersebut di Restoran Mewah, Tepi Pantai or what so ever... janganlah dilupakan ada hati yang harus dijaga iaitu keluarga kedua-dua belah pihak. Nanti kata apalah pulakkan tiba-tiba je nak kahwin merisik tak da, tunang pun tak da..tup-tup nak kahwin..no no no no no..panjangnye...heh2.. Berikut adalah tips yang mungkin sedikit sebanyak boleh membantu u guys dalam membuat preparation untuk pergi merisik..Jangan terjah jer.. Nanti ada yang ternganga bile diajukan soalan or pihak perempuan minta apa-apa anda hanya mampu geleng kepala jer..hehe..

Pihak lelaki yang ingin melamar dan merisik si gadis pilihan, mereka perlulah memastikan perkara-perkara berikut di bawa bersama. Antaranya ialah:

• Cincin belah rotan. (cincin tanda)




credit picture : http://sebuahpertemuankita.blogspot.com/2011/09/cincin-belah-rotan-cincin-rotan-ker.html

• Wa…

Part Jiwang : Buang je Gadjet tuh!

Image
To love means loving the unlovable
To forgive means pardoning the unpardonable
Faith means believing the unbelievable
Hope means hoping when everything seems hopeless

Gilbert K. Chesterton

credit picture : http://globe-views.com/dreams/heart.html
Disayangi bermakna menyayangi apa yang tak dicintai. Untuk dimaafkan bermakna memaafkan yang tak dimaafkan. Kepercayaan bermakna mempercayai apa yang tak dipercaya. Harapan bermakna mengharap bila semuanya nampak tidak mempunyai harapan. Pening pulak baca quote ni. betul ke saba translate tu?hehheh. sambil-sambil bekerja sambil-sambil mengulor..ternampak quote ni. konon-konon untuk inspirasi lah kononkan. melegakan hati yang sedang berduka lara. yeke?senyum je, gelak je saba ni. duka lara lah sangat.hehehe. takkanlah kita nak tunjuk pada semua orang duka lara kita ni kan? bukan semua perkara kita kena show pada orang sekeliling. cukup-cukuplah kita sendiri yang kesedihan, jangan libatkan orang sekeliling.

Ada yang sedih sebab kecewa. Kecewa ke…

MASAK2 : DENDENG DAGING

Image
gambar credit : http://almaraz97.blogspot.com/2012/02/dendeng.html

Semalam ada beli daging..xtau nak buat ape...So google lagi and lagi terjumpe resepi ni...
Dendeng Daging.
Seriously memang xpenah masak beb..ni lah 1st time nak masak..bru google okay..jadi gambar pun copy and paste jerkla..nampak macam sedap je gamba kat atas tu kan...

So, ni resepinya..ada tokok tambah sikit sebab saba memang suka sesuka hati..ampun ya...jd resepi ni tidak tertakluk siapa punya tau.. memang sembrono je nie..

Bahan A
1 kilo daging lembu dipotong sederhana besar

Bahan B
4 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit kulit kayu manis
3 biji bunga lawang

Bahan C
3/4 cup kicap lemak manis
gula
garam
7 helai daun limau purut
diramas2
3 batang serai dititik
2 sudu cili kisar bergantung kepedasan yang anda suka..
1/2 sudu kecik pes asam jawa

Bahan D
air rebusan daging

Cara-caranya

Bahan B di mayang halus kecuali kulit kayu manis dan bunga lawang. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga k…