Friday, 27 March 2015

ADAT BERTUNANG

Assalamu'alaikum,
Hye semua.. Entry ni sebenarnya adalah sambungan pada entry sebelum iaitu Adat Merisik. Bila dah merisik kenalah fikir pasal Bertunang pulakkan? Dah-dah.. Tak payah pening-pening. Encik Google dah tolong ni. Dekat bawah ni saba ada listkan senarai yang u guys kena tahu dan buat sebagai preparation untuk majlis pertunangan akan datang. Selamat membaca ...

1. Pilih tarikh/waktu/tempat :
Tak payah pening sangat, bertunang ni tarikh tu yang penting mudah untuk diingati. Waktu pun fleksible. Bila-bila masa pun boleh buat. Tempat pulak haruslah di rumah bakal pengantin perempuan. Saba rancang nak buat sekali tunang dengan nikah..senang and sangat save budget..kan?hehe. Rancang je sendiri. Orang yang nak buat tu pun tak rancang lagi.huhu

2. Tentukan jumlah hantaran bagi pihak Lelaki dan Perempuan :
Kebiasaannya 5 dulang Lelaki berbalas 7 dulang bagi pihak perempuan. Dan selalunya perempuan akan bagi 2 dulang lebih dari lelaki dengan jumlah nombor ganjil.

3. Pilihan Tema hantaran :
Untuk tunang ni Saba nasihatkan tak perlulah vogue sangat. Warna yang natural cukuplah. Nanti time Sanding dan resepsi bar pilih warna terang-terang untuk lebih menyerlahkan seri pengantin. Biasanya pemilihan color yang sesuai adalah warna yang lembut. Contohnya macam Soft Pink, Hijau pucuk Pisang, Biru Laut. Saba nanti nak warna krim je sebab baju dah ada. Turun temurun punya baju. hehehe..

4. Pilihan Gubahan sendiri / tempah :
Sendiri kena fikirlah kalau nak mudah dan tak nak pening-pening fikir baik tempah je. Kalau saba ni memang Saba beli je sebab tak da seni langsung. Lagipun dekat Air Hitam, Johor banyak kedai pengantin ada hantaran yang  memang dah siap gubah. Then, tinggal letak barang je. Tak mahal pun untuk 5 dulang dalam 200++ jer. Rasanya kalau buat sendiri pun silap-silap budget lebih dari beli. Tapi Jika nak lebih rasa sentimental value, buatlah sendiri. Mahal tak pa asalkan hasil tangan lahir dari hati yang saling mencintai.. cheewahh.

5. Pilihan Warna pakaian:
Bergantung pada tema yang telah u guys pilih. Biasanya lelaki pakai baju biasa je. Tapi zaman sekarang tunang pun dah macam nikah dah. Berbaju melayu serta bersongket. Kalau Saba tak nak lah macam tu. Tak nak over sangat. Biasa-biasa je. Kalau time sanding dan resepsi ok.

6. Tentukan jenis barang hantaran :
Senaraikan barang-barang ikut kehendak & kemampuan. Seeloknya barang hantaran tunang ni adalah barang yang akan digunakan time kahwin nanti. Contohnya kain untuk baju nikah. Tapi masa Kak Long Saba tunang dulu banyak makanan je sebab nak save. hehe.. Tak salah pun.

7. Jumlah wang hantaran & mas kahwin
Yang ni untuk orang yang dah merisik, biasanya dah bincang masa merisik. Tapi untuk yang tak merisik biasanya memang akan bincang pasal hantaran masa tunang ni la. Ingatlah, hantaran biar berpada. Kesian Bakal Suami kalau tinggi sangat. Saba minta duit belanja makan je. Tapi belanja makan pun dah mahal sekarang ni..huhu

8. Cincin tunang & risik :
Untuk majlis merisik dengan bertunang serentak, haruslah disediakan dua cincin. Tapi yang ni sebenarnya depends juga pada keluarga pihak perempuan. Biasanya untuk merisik, cincin yang diberi adalah cincin belah rotan. Untuk tunang pula cincin berlian. Kalau tak cincin berlian, bagi cincin yang ada batu kat atas pun ok. Janganlah pula lepas ni ikat perut semata-mata nak beli cincin berlian. Ukur baju dibadan sendiri. ye dak. banyak je cincin murah yang berbatu sekarang. Tak perlu berlian pun tak mengapa.

9. Pilihan mini Pelamin :
Zaman sekarang ni bertunang pun nak ada pelamin. huh! tak sukanya. Saba nanti tak mau pelamin. Membazir walaupun mampu. Tapi depends lah pada semua, manatahu anak orang kaya, bongsu pulak. Mesti parents nak buat besar-besaran. hehe..

10. Makeup :
Ofcourse lah nak makeup. Nak upah mak andam pun boleh. Nasiblah Saba ni pandailah jugak makeup sikit-sikit. Dan adik pun memang kaki makeup. Tunang je kan. Time sanding and nikah nanti baru upah mak andam. hehe

11. Jurugambar :
If rasa nak dapat gambar yang cantik bolehlah upah photographer. Tapi Ambil gambar sendiri pun dah ok.

12. Sediakan bajet jamuan makan
Nak guna katering pun boleh masak sendiri pun boleh. Tapi kalau buat jemputan sikit je masak sendiri pun dah ok. Saba time tunang nak masak Nasi Ayam sendiri. Saja nak tunjuk pada bakal mak mertua Saba ni pandai masak..ececeh.. kalau dalam 50 orang makan pandailah saba masak. Kalau nak buat kenduri besar-besar tak sanggup ooo..  Jadinya mintak maaflah nak cakap dulu, time tunang Saba akan buat kecil-kecilan je.hihihi. Kalau buat asing dengan majlis nikahlah.

13. Tentukan wakil pihak untuk berbalas pantun
Haha, ada lagi pantun  ke? boleh je ada-adakan untuk memeriahkan suasana. Biasanya orang yang paling berpengalaman dan berpengaruh dalam keluargalah kan? Lagi satu jangan lupa. Ibu @ ibu saudara bakal pengantin lelaki yang akan menyarungkan cincin ke jari manis bakal pengantin perempuan.

14. Tentukan jumlah keluarga dari pihak Lelaki yang akan ikut serta :
Ini penting untuk menentukan budget makan dan doorgift yang nak di beri. Nanti bila tiba-tiba yang datang 1 bas, tak ke naya makanan and doorgifft banyak yang tak dapat. Kecik hati pula nanti pihak yang lagi satu.


15. Perkara-perkara yang akan dibincang kedua keluarga pada hari pertunangan :
1) Tarikh nikah
2) Tempat
3) Jumlah wang hantaran (jika belum bincang lagi)
4) Jumlah wang mas kahwin (ikut negeri, tapi ada pihak lelaki yang murah hati bagi lebih. Untunglah pihak perempuan tu)
5) Jumlah dulang hantaran semasa kahwin

Ada lagi tak ye. Kalau ada lagi boleh drop dalam komen. Nanti Saba update balik apa yang tertinggal.. Thank You semua. Take Care dan selamat maju jaya!

Salam Sayang,
Saba

Thursday, 26 March 2015

Adat Merisik

Bagi lelaki-lelaki diluar sana yang nak menyunting gadis idaman sebagai suri hidup kamu, janganlah mengenepikan adat resam melayu walaupun dah melamar gadis tersebut di Restoran Mewah, Tepi Pantai or what so ever... janganlah dilupakan ada hati yang harus dijaga iaitu keluarga kedua-dua belah pihak. Nanti kata apalah pulakkan tiba-tiba je nak kahwin merisik tak da, tunang pun tak da..tup-tup nak kahwin..no no no no no..panjangnye...heh2.. Berikut adalah tips yang mungkin sedikit sebanyak boleh membantu u guys dalam membuat preparation untuk pergi merisik..Jangan terjah jer.. Nanti ada yang ternganga bile diajukan soalan or pihak perempuan minta apa-apa anda hanya mampu geleng kepala jer..hehe..

Pihak lelaki yang ingin melamar dan merisik si gadis pilihan, mereka perlulah memastikan perkara-perkara berikut di bawa bersama. Antaranya ialah:

• Cincin belah rotan. (cincin tanda)






• Wang tanda (hantaran), yang ini biasanya 1% daripada nilai hantaran. Jadi if hantaran Rm10k, wang tanda bolehlah beri rm100. But if u guys nak beri lebih xsalah.. Lagi banyak, lagi cepat dapat menikah..hihihi

• Baju sepasang atau kain

• Buah-buahan

• Kuih-muih

• Menentukan siapakah yang akan menjadi wakil anda. (ibu bapa atau ibu bapa saudara)

• Wakil pihak lelaki tersebut perlulah bertanya kepada ibu bapa si perempuan sama ada anak gadisnya itu telah mempunyai teman atau tidak. (dah tentu jawab tak, ye dak?heh2)

• Jika tidak, maka wakil pihak lelaki perlulah menyatakan hajat untuk melamar si gadis.

• Jika ibu bapa si gadis telah bersetuju, maka cincin tanda dan lain-lain barang iringan seperti wang tanda, kain, buah-buahan dan kuih-muih diberikan.

• Jika mereka menerima barang-barang yang diberikan, maka secara tidak langsung, si gadis telahpun bersetuju untuk melayari hidup bersama lelaki tersebut. (seronoknya, nak bayangkan jap..:p)

• Wakil pihak lelaki berbincang tentang wang hantaran.(Biasanya memang kedua-dua pasangan dah pun bincang dulukan..jangan lupa beritahu wakil masing-masing. nanti bercanggah pulak dengan rancangan, tak memasal..hehehe)

• Menetapkan hari untuk melangsungkan majlis pertunangan. (Yang ni pun biasa dua-dua dah bincang. Tapi ada yang memang keluarga yang tetapkan.. Itu terpulang. Tak Kisahlah, yang penting semuanya berjalan lancar).

Sebenarnya nak merisik ni senang je. Tak susah pun. Asalkan ada cincin jadilah. Macam kawan Saba dulu lagi advance tau, Bakal Mak Mertua jumpa kali pertama terus sarung cincin. Itupun dah kira merisiklah tu. Ia terpulang kepada cara masing-masing. Yang penting niat ikhlas dan murni untuk mendirikan rumah tangga bakal terlaksana. Selamat maju jaya semua ye.

Hmmm..Bila la Si Dia nak Masuk Minang Saba ek..Sape tu? ups..ada ke?

Salam Sayang ,
Saba

Wednesday, 25 March 2015

Part Jiwang : Buang je Gadjet tuh!

To love means loving the unlovable
To forgive means pardoning the unpardonable
Faith means believing the unbelievable
Hope means hoping when everything seems hopeless

Gilbert K. Chesterton


Disayangi bermakna menyayangi apa yang tak dicintai. Untuk dimaafkan bermakna memaafkan yang tak dimaafkan. Kepercayaan bermakna mempercayai apa yang tak dipercaya. Harapan bermakna mengharap bila semuanya nampak tidak mempunyai harapan. Pening pulak baca quote ni. betul ke saba translate tu?hehheh. sambil-sambil bekerja sambil-sambil mengulor..ternampak quote ni. konon-konon untuk inspirasi lah kononkan. melegakan hati yang sedang berduka lara. yeke?senyum je, gelak je saba ni. duka lara lah sangat.hehehe. takkanlah kita nak tunjuk pada semua orang duka lara kita ni kan? bukan semua perkara kita kena show pada orang sekeliling. cukup-cukuplah kita sendiri yang kesedihan, jangan libatkan orang sekeliling.

Ada yang sedih sebab kecewa. Kecewa kerana gagal bercinta, gagal bercinta kerana tiada persefahaman, tiada persefahaman kerana tiada toleransi, tiada toleransi kerana kurang komunikasi, kurang komunikasi kerana sekarang banyak gadget..hahaha.. betul x? kalau dulu-dulu ngeteh kat warung (saba pun pandai ngeteh jgk tau dengan geng2 maybank dulu) masing-masing ade je benda nak bercerita sampai gaduh-gaduh siapa nak story dulu.. tapi kalau sekarang, ngeteh jugak..ada dekat warong jugak. tapi hakikatnya, masing-masing duk belek smartphone.. Salah siapakah itu? pencipta smartphone kah?kihkihkih.. (Buah hati saba pun same jerk :( :( ) So, untuk mengelak dari kecewa, luahkanlah, jangan dipendam-pendam. Berterus terang tu lagi baik dan takkan ada salah faham. kan? kalu ikut hati Saba, nak buang je gadjet tuh! hahaha.. Jahatkan.


Akhir kata, boleh ikut naluri hati, jangan ikut kata hati. Eh, bukan same ke tu?hahaha.. What Ever!!

Salam Sayang,
Saba

Tuesday, 24 March 2015

MASAK2 : DENDENG DAGING



Semalam ada beli daging..xtau nak buat ape...So google lagi and lagi terjumpe resepi ni...
Dendeng Daging.
Seriously memang xpenah masak beb..ni lah 1st time nak masak..bru google okay..jadi gambar pun copy and paste jerkla..nampak macam sedap je gamba kat atas tu kan...

So, ni resepinya..ada tokok tambah sikit sebab saba memang suka sesuka hati..ampun ya...jd resepi ni tidak tertakluk siapa punya tau.. memang sembrono je nie..

Bahan A
1 kilo daging lembu dipotong sederhana besar

Bahan B
4 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit kulit kayu manis
3 biji bunga lawang

Bahan C
3/4 cup kicap lemak manis
gula
garam
7 helai daun limau purut
diramas2
3 batang serai dititik
2 sudu cili kisar bergantung kepedasan yang anda suka..
1/2 sudu kecik pes asam jawa

Bahan D
air rebusan daging

Cara-caranya

Bahan B di mayang halus kecuali kulit kayu manis dan bunga lawang. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga keemasan angkat dan toskan minyak ...

Bahan A direbus sehingga daging lembut.
Air rebusan jangan dibuang

Daging yang direbus tadi dipotong nipis dan tumbuk guna lesung batu buat sampai habis.

Goreng daging yang telah ditumbuk ni seketika. Guna minyak goreng bawang tadi angkat dan toskan.

Guna kuali yang sama letakkan 3 sudu besar minyak masak. Tumis cili merah kisar , daun limau purut & serai .

Tumis hingga pecah minyak..tambah sedikit garam dan gula..garam (Secukup rasala..agak-agak je).

Kemudian masukkan kicap manis dan pes asam jawa.. Setelah itu, letakkan pulak bahan D dalam 5
senduk..

Masukkan bahan A iaitu daging goreng tadi..kacau dan tutup biar air tersebut agak2 kering

Kemudian masukkan bahan B pulak dan kacau lagi..kalau nampak kering sangat tambah air rebusan
daging sikit.. Then bolehlah rasa if ada yang kurang leh topup tambah..pepandailah ye.. saba pun hentam keromo jer..

Siap..Selamat mencuba..

Salam Sayang,
Saba

Follow by Email