Friday, 30 January 2015

Top 10 Rekaan Bangunan Yang Sangat Pelik

Harga rumah mahal sangat sekarang ni. Berganda-ganda. Mungkin akan naik lagi sebab dah ada GST bulan April nanti. Tadi tengah search mengenai rumah. Tiba-tiba ternampak entri rekaan bangunan pelik ni. Awesome kan? Tetiba rase macam nak buat rumah bentuk kapal. Mesti unikkan?huh! Berangan..haha. Enjoy the entry..;;;;;;

The Crooked House





Bangunan ini dinamakan "The Crooked House".Bangunan ini mula dibina pada Januari 2003 dan siap pada Disember 2003.

Reka bentuk rumah ini diilhamkan berdasarkan lakaran dan lukisan yang dilukis oleh Jan Marcin Szancer (Seorang pelukis terkenal berbangsa Polish dan juga merupakan seorang ilustrator buku kanak-kanak) dan Per Dahlberg (Seorang pelukis jalanan berbangsa Sweden di Sopot).


Hundertwasser House “Waldspirale”





Bangunan ini pula adalah Hundertwasser House “Waldspirale” (”Forest Spiral”;). Ia dibina di Darmstadt antara tahun 1998 dan 2000. Diilhamkan oleh arkitek dan pelukis terkenal,Friedensreich Hundertwasser.


Ideal Palace





Ideal Palace atau Istana idaman di France. Cheval memulakan pembinaan istana ini pada bulan April 1879. Cheval menghabiskan masa selama 33 tahun untuk membina istana ini. 2 dekad yang pertama dihabiskan hanya untuk menyiapkan bahagian luar istana. Istana ini diinspirasikan daripada kitab Bible dan mitologi Hindu.

The Basket Building





Bangunan bakul atau "the basket building" merupakan pejabat bagi "The Longaberger Basket Company" di Newark,Ohio. Bangunan ini mungkin merupakan pejabat paling pelik di dunia.

Bangunan yang bersaiz 180,000 kaki persegi ini memakan kos sebanyak 30 juta US Dollar dan mengambil masa selama 2 tahun untuk siap sepenuhnya.

Kansas City Public Library





Perpustakaan awam Bandar Kansas atau lebih dikenali sebagai "Kansas City Public Library". Jangan terkejut apabila saya katakan bahawa rekaan ini sebenarnya rekaan luar bagi garaj parking sahaja untuk pengunjung Perpustakaan Awam Bandar Kansas.


Wonderworks Orlando Amusement Park





Dengan hanya menuju bahagian selatan selepas melewati Universal Studios dan Sea World di Orlando, anda akan dapat melihat bangunan pelik ini.

Bangunan ini merupakan Taman Permainan Wonderworks Orlando atau "Wonderworks Orlando Amusement Park".

Bangunan yang terletak di Florida ini menyediakan pelbagai taman tema di dalamnya untuk keseronokan pengunjung yang hadir.


Rumah Kubik Di Helmond





Idea asal bagi rumah kubik ini timbul pada tahun 1970-an. Piet Blom telah membina beberapa rumah kubik di Helmond.

Seterusnya, Bandar Rotterdam meminta beliau mereka bentuk bahagian atas jejantas bagi pejalan kaki dan beliau akhirnya menggunakan idea rumah kubik tersebut.


Dancing House





Inilah salah satu bangunan yang harus dilawati apabila bercuti di kota Prague, Republik Czech. Bangunan ini dinamakan rumah berdansa atau "Dancing House".

Direka oleh arkitek kelahiran Kroasia, Vlado Milunic bekerjasama dengan arkitek dari Kanada Frank Gehry. Pada asalnya bangunan ini dinamakan 'Fred and Ginger' , dan berada di antara gedung Neo-Baroque, Neo-Gothic dan Art Nouveau yang sangat terkenal di Prague. Menakjubkan!

The Piano House





Bangunan berbentuk piano ini dibina di An Hui, China. Di sisi piano itu pula terdapat bangunan berbentuk biola yang sebenarnya merupakan bahagian eskalator bangunan ini.

Bangunan ini dibina sebagai usaha untuk mengembangkan potensi budaya di daerah tersebut.

Auto Residence





Auto Residence atau auto restoran, sebuah reka bentuk moden dan konsep unik, dibina oleh Stadtbaumeister Mag. Ing. Markus Voglreiter.

Bangunan ini dibangunkan di daerah perbatasan di Gnigl dekat Salzburg, Austria dengan konsep melestarikan alam dan gaya khas pinggiran kota pada tahun 70-an.

Sumber : ohdunia

Salam Sayang,
Saba

Thursday, 29 January 2015

FAKTA TENTANG HAIWAN YANG KITA TAK TAHU!!

Rupa-rupanya banyak perkara tentang haiwan yang aneh-aneh dan pelik. Tapi itulah tanda kebesaran Allah untuk dicerna dan difikirkan oleh manusia. Haiwan sekecil-kecilnya pun begitu complicated Allah cipta kejadiannya. Manusia takkan mampu melawan kekuasaan Allah walaupun dengan hanya membuat klon. Ambillah masa melihat dan berfikir sejenak sambil bertafakur dan mengalunkan zikir puji-pujian kepada Yang Maha Mencipta untuk memuji kebesaranNya. Sesungguhnya ilmu itu luas, lagi banyak ilmu yang kita pelajari, lagi banyak benda yang kita tak tahu. Maaflah terskema pulak.hehe.. Tapi skema-skema pun betul jugakkan? Fakta haiwan;;;;;;;;;;;

1) Semut boleh mengangkat 50 kali ganda dan menarik 30 kali ganda dari berat badannya.


2) Kelawar selalunya membelok ke kiri apabila keluar dari gua.


3) Hanya .016 mg toksin yang dikeluarkan oleh “Poison Frog” (katak beracun) boleh membunuh 180-paun manusia


4) Seekor lebah perlu menghisap 4,000 kuntum bunga untuk mendapatkan satu sudu besar madu.


5) Kambing mempunyai anak mata yang berbentuk segi empat tepat.


6) Burung unta mempunyai kaki yang terpanjang. Kakinya boleh mencapai sepanjang 1.3m


7) Babi betina selalunya mempunyai bilangan puting yang bernombor genap, dan selalunya dua belas.


8) Lebih 10,000 ekor burung mati setahun kerana merempuh tingkap.


9) Ayam jantan tidak boleh berkokok jika ia tidak memanjangkan tengkuk sepenuhnya.


10) Seekor zirafah boleh mencuci telinganya dengan menggunakan lidahnya yang panjang 21 inci.


11) Semua gajah berjalan berjengkit-jengkit kerana bahagian belakang kakinya dibuat daripada lemak dan tidak bertulang.


12) Itik yang berada di luar kumpulan tidur dengan sebelah mata terbuka tetapi yang berada di tengah pula dengan penuh yakin menutup kedua-dua belah mata.



13) Anjing mempunyai 100 ekspresi muka yang berbeza, kebanyakannya dibuat dengan menggunakan telinga. Malangnya baka ‘bulldog’ dan ‘pit bulls’ cuma ada 10. Oleh itu, mereka mudah disalah interpretasi oleh anjing-anjing lain menyebabkan perkelahian.

14) Seekor lembu betina boleh mengeluarkan lebih kurang 200,000 gelas susu semasa hayatnya


15) Seekor kucing boleh berlari kira-kira 20 kilometer sejam (12 batu sejam) apabila ia matang.


16) Diet Panda ialah 99% terdiri daripada buluh.


17) Deria rasa rama-rama di kaki belakangnya.


18) Sekiranya ekor kangaroo diangkat, ia tidak boleh melompat sebab ekornya berfungsi untuk mengimbangkannya.


19) Haiwan darat yang paling pantas di dunia ialah cheetah. Kelajuan yang boleh dicapainya ialah 60-70 batu per jam (110 km/jam).


20) Gigi tupai akan tumbuh berterusan. Gigi kacipnya boleh tumbuh sepanjang enam inci setahun, tapi masih pendek kerana penggunaan yang kerap.


 Sumber dari : Mohdzaid

Salam Sayang,
Saba

Follow by Email