Posts

Showing posts from August, 2015

TABUNG IBADAH QURBAN YaPEIM (TaQY) Harga Qurban dan Aqiqah Bagi Tahun 2015M/1436H

Image
BANGI, 17 Jun (Bernama) — Umat Islam boleh menunaikan ibadah korban dengan menyertai skim Tabung Korban Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) dengan menyumbang serendah RM10 sebulan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata skim simpanan yang diperkenalkan YaPEIM itu bukan sahaja menawarkan simpanan yang rendah, tetapi juga diuruskan secara sistematik dan terancang berbanding cara konvensional ibadah korban yang diamalkan sekarang di kawasan perumahan.

“Skim tabungan YaPEIM ini dipantau oleh panel khas yang berautoriti iaitu Jawatankuasa Panel Syariah (Khas) Tabung Ibadah Korban YaPEIM yang dianggotai mufti dari seluruh negara.

“Ia juga dipantau Jawatankuasa Panel Penasihat Dasar dan Operasi yang dianggotai pengerusi YaPEIM, wakil dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS), Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani serta wakil sekretariat…

Zhafran Homestay (update)

Image
Assalamu'alaikum semua...
Nak tunjuk gambar baru homestay.. Gambar yang before ni tak cantikkan?hehe.. ni cantik sikit. Tapi Camera man amik gambar senget and banyak potong-potong... Tak pro lagi..hehe(sori Kaklong, mengata jap).tengoklah kat bawah tu yer.. Gambar tu memang tak edit langsung tau. that's the original colour of the homestay.. If u want to book, just PM. No worries, akan dilayan. Kalau tak angkat maybe busy then i'll call you back.

Rumah sebuah sesuai untuk 3-4 keluarga. Ruang tamu luas, suasana kampung, jiran semua melayu, Islam. Parking Lot yang besar, muat sehingga 9-10buah kereta.

- 2 bilik tidur 2 bilik air (katil, almari dan meja solek disediakan)
- Kipas syiling remote
- Toto (Jika Perlu)
- 1 UNIT TV
- Astro Njoy
- Peti Sejuk
- Mesin Basuh Automatik (Sabun disediakan)
- Iron
- Dapur gas
- Kettle
- Peralatan dapur (Lengkap)
- Meja Makan


5 MINIT KELUAR-MASUK HIGHWAY PLUS (EXIT SIMPANG RENGGAM)
5 MINIT KE KOMPLEKS IKS SIMPANG RENGGAM
3 MINIT KE PUSAT BAN…

Link Between Man & God

Assalamu'alaikum semua.. Hari ni Saba ada review balik email lama yang dah 5 tahun ada kat dalam tu. Dulu-dulu Saba ada beberapa orang kawan-kawan yang selalu sangat dan rajin sangat kirim email yang mengandungi kata-kata motivasi, ceramah-ceramah agama, gambar-gambar yang menarik dan banyak lagi. Sebab info-info yang Saba dapat tu memang menarik, Saba memang tak delete lah dari akaun. Hari ni Saba nak share something yang agak interesting yang juga boleh buka minda kita hubungan kita dengan Tuhan (Allah). I'm not so sure conversation ni melibatkan orang Islam or not. Tapi bagi Saba, Tuhan Saba hanya satu, ALLAH. Conversation ni bukan baru pun rasanya ramai yang dah pernah baca maybe dekat blog-blog lain. Maaf kalau ada isi kandungan conversation ni ada yang tak molek dipandang.. Silalah beri teguran. No worries.. Peace
An atheist professor of philosophy speaks to his class on the problem science has with God, The Almighty.
He asks one of his new students to stand and.....

Pr…

Art of Food

Image
Assalamu'alaikum kawan-kawan...
Meh kite belajar seni pulak.. Saba peliklah tengok orang yang kreatif ni. Telur pun tak boleh bersabar nak jadi baby chicky..hihihi. So cute kan? Agak-agak kalau Saba duduk jadi ape?kehkehkeh....

Erm... Rerame pun bolehhhh...

Buah pear sedap di makan...eh, tak! sedap di dengar bila dimainkan...pfptpfff

Macam rumah Sponge Bob Square Pants. Tapi Gary die pun tak muat masuk dalam tu... Sangkut kat cengkerang.. :p

Kesian tengok... Orang mengandung besar kat depan... Buah ni mengandung, besar kat belakang.. Bongkoklah diee.. 

Seram pulak tengok nie. Tapi kreatif betul.!!

Agak-agaklah kan.. tomato tu ajar kubis jadi biri-biri ke or jadi merah macam die?hehehehehe...

Awak nak buat apa tu? Sampai kurus dah. Dah-dah la tu buat slimming program...hihihi

Hari ni hari merapu.. Kesian kat korang yang baca ni kan? merepek je posting...hahaha. Ngantuk...Jom titow,,ZZZzzzzzzzzzzzzzzz
Salam Sayang, Saba yang mengantuk...

Raya, Bahagia, Gembira, Dugaan, Duka

Image
Assalamu'alaikum kawan-kawan..

Raya dah habis sebulankan? dah puas beraya? ke naik raya dah kena pulun dengan bos sebab cuti lama sangat and banyak benda yang tertangguh???hehehehe.. Biasalah tu. Saba pun cuti lama jugak. Lepas cuti keje then sambung cuti lagi..Nampak macam happy je kan? Sebenarnya banyak benda sangat yang dah berlaku pada Saba and family lately.. Dugaan yang mencabar keimanan dan kesabaran kita sebagai hamba apabila di uji Allah.. Apa pun Saba redha dengan semua yang Allah dah tentukan. sesungguhnya rezeki itu ada di mana-mana dan pada bila-bila masa. Apa yang penting semua yang berlaku pasti terselit hikmah yang besar buat diri Saba dan juga keluarga..

Adoiiiii..panjangnye ayat skema.. ni nak citer.. A week after Raya.. Saba tereksiden.. terrr okay. Bukan sengaja. hahhah.. Ade ke orang eksiden tu sengaja. :p The picture of the day.. tengoklah tengok....




Sadiskan bila tengok...sedih yooo..tapi tak adalah pulak nangis-nangis..pelik jugak bile Saba yang murah ayaq …

1st GIVEAWAY by@Mawar_Assufi

Image
Bismillahirrahmanirrahim.

@Mawar_Assufi telah melancarkan Giveaway untuk yang pertama kalinya dan Saba pun menggigihkan diri menjoin Giveaway ni sebab berminat dengan hadiah tu..yang di sponsor oleh DwiNuri Scarfs... Manalah tahu boleh guna untuk tunang nanti..ngeh3.. :p

Ok, kat bawah ni adalah link untuk penyertaan.. kalau berminat bolehla klik kat link ni yer...
@Mawar_Assufi

Hadiah di sponsor oleh:
@DwiNuri Scarfs
@Mawar_Assufi




Tarikh tutup penyertaan : 31 Ogos 2015 (merdeka!!)


Salam Sayang,
Saba :)