Wednesday, 26 August 2015

TABUNG IBADAH QURBAN YaPEIM (TaQY) Harga Qurban dan Aqiqah Bagi Tahun 2015M/1436H




BANGI, 17 Jun (Bernama) — Umat Islam boleh menunaikan ibadah korban dengan menyertai skim Tabung Korban Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) dengan menyumbang serendah RM10 sebulan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata skim simpanan yang diperkenalkan YaPEIM itu bukan sahaja menawarkan simpanan yang rendah, tetapi juga diuruskan secara sistematik dan terancang berbanding cara konvensional ibadah korban yang diamalkan sekarang di kawasan perumahan.

“Skim tabungan YaPEIM ini dipantau oleh panel khas yang berautoriti iaitu Jawatankuasa Panel Syariah (Khas) Tabung Ibadah Korban YaPEIM yang dianggotai mufti dari seluruh negara.

“Ia juga dipantau Jawatankuasa Panel Penasihat Dasar dan Operasi yang dianggotai pengerusi YaPEIM, wakil dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS), Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani serta wakil sekretariat Ar-Rahnu serantau,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Seminar Nasional Pemerkasaan Pelaksanaan Ibadah Korban dan melancarkan Logo Tabung Ibadah Korban YaPEIM di sini pada Selasa.

Turut hadir Presiden dan Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah YaPEIM, Datuk Abdul Malek Awang Kechil.

Jamil Khir berkata kadar satu bahagian untuk ibadah korban bagi seekor lembu di pasaran sekarang adalah di antara RM300 hingga RM350 dan menerusi simpanan serendah RM10 sebulan, peserta skim tabungan akan dapat menunaikan ibadah untuk tempoh masa yang singkat selepas jumlah peserta mencapai kadar satu bahagian ibadah korban berkenaan.

“Tabung ibadah korban yang diuruskan YaPEIM ini dijangka dapat mengumpul dan menguruskan dana sejumlah RM1 bilion menjelang tahun 2020 berdasarkan kepada penyertaan yang menggalakkan untuk program-program ibadah korban anjuran YaPEIM yang lain sebelum ini,” katanya.

Sementara itu, Abdul Malek berkata skim Tabung Korban YaPEIM yang diperkenalkan tahun lepas itu diharap dapat menggalakkan umat Islam termasuk yang kurang berkemampuan melaksanakan ibadah itu.

“Peserta skim Tabung Korban YaPEIM boleh memilih tiga kaedah untuk menabung iaitu potongan gaji secara bulanan oleh majikan, bayaran bulanan (secara berkala atau tidak berkala) atau bayaran sekali gus,” katanya.

Maklumat lanjut mengenai Tabung Korban YaPEIM boleh diperoleh dengan menghubungi Koperasi Ibadah Korban YaPEIM Berhad di talian 03-27172666 atau melayari laman web di http://ibadahkorban.my/ – BERNAMA

Wednesday, 19 August 2015

Zhafran Homestay (update)

Assalamu'alaikum semua...
Nak tunjuk gambar baru homestay.. Gambar yang before ni tak cantikkan?hehe.. ni cantik sikit. Tapi Camera man amik gambar senget and banyak potong-potong... Tak pro lagi..hehe(sori Kaklong, mengata jap).tengoklah kat bawah tu yer.. Gambar tu memang tak edit langsung tau. that's the original colour of the homestay.. If u want to book, just PM. No worries, akan dilayan. Kalau tak angkat maybe busy then i'll call you back.

Rumah sebuah sesuai untuk 3-4 keluarga. Ruang tamu luas, suasana kampung, jiran semua melayu, Islam. Parking Lot yang besar, muat sehingga 9-10buah kereta.

- 2 bilik tidur 2 bilik air (katil, almari dan meja solek disediakan)
- Kipas syiling remote
- Toto (Jika Perlu)
- 1 UNIT TV
- Astro Njoy
- Peti Sejuk
- Mesin Basuh Automatik (Sabun disediakan)
- Iron
- Dapur gas
- Kettle
- Peralatan dapur (Lengkap)
- Meja Makan


5 MINIT KELUAR-MASUK HIGHWAY PLUS (EXIT SIMPANG RENGGAM)
5 MINIT KE KOMPLEKS IKS SIMPANG RENGGAM
3 MINIT KE PUSAT BANDAR SIMPANG RENGGAM
5 MINIT KE ECONSAVE SIMPANG RENGGAM
30 MINIT KE GUNUNG BERLUMUT KLUANG
30 MINIT PUSAT JUALAN BARANGAN TERPAKAI TERBESAR DI RENGGIT




















































Rate:
RM200/malam(Harga boleh dirunding)

Disc rate:
RM180/malam (Hanya tempahan 3malam ke atas sahaja)

UNTUK TEMPAHAN SEGERA, SILA CALL,SMS @ WHATSAPP:
011-10604786(whatsapp)/017-7156078/011-10904786/011-10614786
Sabariah/Razali/Radiah

*Khas untuk tetamu muslim sahaja

Link Between Man & God

Assalamu'alaikum semua..
Hari ni Saba ada review balik email lama yang dah 5 tahun ada kat dalam tu. Dulu-dulu Saba ada beberapa orang kawan-kawan yang selalu sangat dan rajin sangat kirim email yang mengandungi kata-kata motivasi, ceramah-ceramah agama, gambar-gambar yang menarik dan banyak lagi. Sebab info-info yang Saba dapat tu memang menarik, Saba memang tak delete lah dari akaun. Hari ni Saba nak share something yang agak interesting yang juga boleh buka minda kita hubungan kita dengan Tuhan (Allah). I'm not so sure conversation ni melibatkan orang Islam or not. Tapi bagi Saba, Tuhan Saba hanya satu, ALLAH. Conversation ni bukan baru pun rasanya ramai yang dah pernah baca maybe dekat blog-blog lain. Maaf kalau ada isi kandungan conversation ni ada yang tak molek dipandang.. Silalah beri teguran. No worries.. Peace

An atheist professor of philosophy speaks to his class on the problem science has with God, The Almighty.
He asks one of his new students to stand and.....

Prof:
So you believe in God?

Student:
Absolutely, sir.


Prof:
Is God good?

Student:
Sure.

Prof:
Is God all-powerful?

Student:
Yes..

Prof:
My brother died of cancer even though he prayed to God to heal him. Most of us would attempt to help others who are ill. But God didn't. How is this God good then? Hmm? (Student is silent.)

Prof:
You can't answer, can you? Let's start again, young fella. Is God good?

Student:
Yes.

Prof:
Is Satan good?

Student:
No.

Prof:
Where does Satan come from?

Student:
From....God. ..

Prof:
That's right. Tell me son, is there evil in this world?

Student:
Yes.

Prof:
Evil is everywhere, isn't it? And God did make everything, Correct?

Student:
Yes.

Prof:
So who created evil? (Student does not answer.)

Prof:
Is there sickness? Immorality? Hatred? Ugliness? All these terrible things exist in the world, don't they?

Student:
Yes, sir.

Prof:
So, who created them? (Student has no answer.)

Prof:
Science says you have 5 senses you use to identify and observe the world around you. Tell me, son...Have you ever seen God?

Student:
No, sir.

Prof:
Tell us if you have ever heard your God?

Student:
No, sir.

Prof:
Have you ever felt your God, tasted your God, smelt your God? Have you ever had any sensory perception of God for that matter?

Student:
No, sir. I'm afraid I haven't.

Prof:
Yet you still believe in Him?

Student:
Yes.

Prof:
According to empirical, testable, demonstrable protocol, science says your 'GOD' doesn't exist. What do you say to that, son?

Student:
Nothing. I only have my faith.

Prof:
Yes, Faith. And that is the problem science has.

Student:
Professor, is there such a thing as heat?

Prof:
Yes.

Student:
And is there such a thing as cold?

Prof:
Yes.

Student:
No sir. There isn't. (The lecture theatre becomes very quiet with this turn of events.)

Student:
Sir, you can have lots of heat, even more heat, superheat, mega heat, white heat, a little heat or no heat.. But we don't have anything called cold. We can hit 458 degrees below zero which is no heat, but we can't go any further after that. There is no such thing as cold. Cold is only a word we use to describe the absence of heat. We cannot measure cold. Heat is energy. Cold is not the opposite of heat, sir, just the absence of it . (There is pin-drop silence in the lecture theatre.)

Student:
What about darkness, Professor? Is there such a thing as darkness?

Prof:
Yes. What is night if there isn't darkness?

Student :
You're wrong again, sir. Darkness is the absence of something. You can have low light, normal light, bright light, flashing light....But if you have no light constantly, you have nothing and it's called darkness, isn't it? In reality, darkness isn't. If it were you would be able to make darkness darker, wouldn't you?

Prof:
So what is the point you are making, young man?

Student:
Sir, my point is your philosophical premise is flawed.

Prof:
Flawed? Can you explain how?

Student:
Sir, you are working on the premise of duality. You argue there is life and then there is death, a good God and a bad God. You are viewing the concept of God as something finite, something we can measure. Sir, science can't even explain a thought.. It uses electricity and magnetism, but has never seen, much less fully understood either one. To view death as the opposite of life is to be ignorant of the fact that death cannot exist as a substantive thing. Death is not the opposite of life: just the absence of it. Now tell me, Professor. Do you teach your students that they evolved from a monkey?

Prof:
If you are referring to the natural evolutionary process, yes, of course, I do.

Student:
Have you ever observed evolution with your own eyes, sir? (The Professor shakes his head with a smile, beginning to realize where the argument is going.)

Student:
Since no one has ever observed the process of evolution at work and cannot even prove that this process is an on-going endeavor, are you not teaching your opinion, sir? Are you not a scientist but a preacher? (The class is in uproar.)

Student:
Is there anyone in the class who has ever seen the Professor's brain? (The class breaks out into laughter.)

Student:
Is there anyone here who has ever heard the Professor's brain, felt it, touched or smelt it? No one appears to have done so. So, according to the established rules of empirical, testable, demonstrable protocol, science says that you have no brain, sir. With all due respect, sir, how do we then trust your lectures, sir? (The room is silent. The professor stares at the student, his face unfathomable. )

Prof:
I guess you'll have to take them on faith, son.

Student:
That is it sir... The link between man & god is FAITH. That is all that keeps things moving & alive.


Student ni bijakkan? Saba rasa, mesti u guys baca sampai habiskan?hehehe.. Ni memang cerita betul. Student tu adalah Bekas presiden India. No wonderlah bijak.. Indiakan terkenal dengan kebijaksaan mereka... Have a nice day.. Take care.

Jaga diri, Jaga Mulut, Jaga Lidah, Jaga hubungan dengan Allah.. Jangan tinggal solat ye..

Tata.

Salam Sayang,
Saba

Tuesday, 18 August 2015

Art of Food

Assalamu'alaikum kawan-kawan...

Meh kite belajar seni pulak.. Saba peliklah tengok orang yang kreatif ni. Telur pun tak boleh bersabar nak jadi baby chicky..hihihi. So cute kan? Agak-agak kalau Saba duduk jadi ape?kehkehkeh....


Erm... Rerame pun bolehhhh...


Buah pear sedap di makan...eh, tak! sedap di dengar bila dimainkan...pfptpfff


Macam rumah Sponge Bob Square Pants. Tapi Gary die pun tak muat masuk dalam tu... Sangkut kat cengkerang.. :p


Kesian tengok... Orang mengandung besar kat depan... Buah ni mengandung, besar kat belakang.. Bongkoklah diee.. 


Seram pulak tengok nie. Tapi kreatif betul.!!


Agak-agaklah kan.. tomato tu ajar kubis jadi biri-biri ke or jadi merah macam die?hehehehehe...


Awak nak buat apa tu? Sampai kurus dah. Dah-dah la tu buat slimming program...hihihi


Hari ni hari merapu.. Kesian kat korang yang baca ni kan? merepek je posting...hahaha. Ngantuk...Jom titow,,ZZZzzzzzzzzzzzzzzz

Salam Sayang,
Saba yang mengantuk...

Monday, 17 August 2015

Raya, Bahagia, Gembira, Dugaan, Duka

Assalamu'alaikum kawan-kawan..

Raya dah habis sebulankan? dah puas beraya? ke naik raya dah kena pulun dengan bos sebab cuti lama sangat and banyak benda yang tertangguh???hehehehe.. Biasalah tu. Saba pun cuti lama jugak. Lepas cuti keje then sambung cuti lagi..Nampak macam happy je kan? Sebenarnya banyak benda sangat yang dah berlaku pada Saba and family lately.. Dugaan yang mencabar keimanan dan kesabaran kita sebagai hamba apabila di uji Allah.. Apa pun Saba redha dengan semua yang Allah dah tentukan. sesungguhnya rezeki itu ada di mana-mana dan pada bila-bila masa. Apa yang penting semua yang berlaku pasti terselit hikmah yang besar buat diri Saba dan juga keluarga..

Adoiiiii..panjangnye ayat skema.. ni nak citer.. A week after Raya.. Saba tereksiden.. terrr okay. Bukan sengaja. hahhah.. Ade ke orang eksiden tu sengaja. :p The picture of the day.. tengoklah tengok....




Sadiskan bila tengok...sedih yooo..tapi tak adalah pulak nangis-nangis..pelik jugak bile Saba yang murah ayaq mato ni tak nangis..huhu.. kereta ni bengkel dah kata total loss.. sebab damaged tu dah kena kat rangka.. apa-apa jelah..Saba ikut jelah. Sedih sebab installment xsampai setahun pun lagi. Bukan rezeki kan. Mintak MERC kott..hahaha.. 

Now, Saba dah jalan kaki pergi keja. Sempoi je. Pernah kena kejar anjing lagi.. Tak pelah pengalaman jugakkan??best jugak jalan kaki pun. leh kurus sikit pas raya ni :p

Doakan urusan Saba semua dipermudahkan. Semoga ada rezeki lain untuk Saba. Maaf mak, apa sebab kena jadi driver untuk hantar Saba balik tempat keje...huhu.. dah beso pun nyusahkan orang lagi :( :( :(

Oklah, kawan-kawan.. beransur dulu.. Jaga diri, Jaga Mulut, Jaga Lidah, Jaga hubungan dengan Allah.. Jangan tinggal solat ye..

Tata..

Salam Sayang,
Saba

1st GIVEAWAY by@Mawar_Assufi





Bismillahirrahmanirrahim.

@Mawar_Assufi telah melancarkan Giveaway untuk yang pertama kalinya dan Saba pun menggigihkan diri menjoin Giveaway ni sebab berminat dengan hadiah tu..yang di sponsor oleh DwiNuri Scarfs... Manalah tahu boleh guna untuk tunang nanti..ngeh3.. :p

Ok, kat bawah ni adalah link untuk penyertaan.. kalau berminat bolehla klik kat link ni yer...

@Mawar_Assufi

Hadiah di sponsor oleh:

@Mawar_Assufi




Tarikh tutup penyertaan : 31 Ogos 2015 (merdeka!!)


Salam Sayang,
Saba :)

Follow by Email