Monday, 23 June 2014

Happy Birthday to Me...

Assalamu'alaikum semua...
Lame tak intai kat sini.. Actually hari ni birthday saba...And kek yang kat dalam gambar tu adalah kek yang family surprise kan.. sweet sgt..Masing-masing diam je.xada yang wish..sedih je kan sbb selalu mak mesej malam-malam buta untuk wish. And one more thing.. Ada hadiah speacial lagi.. Mata saba bengkak.. Nasib baik dalam gambar xnampak.cun la sikit,hehe. Perasan jap... Doktor cakap kena jangkitan kuman dalam mata. Kalau lambat rawat,bernanah and kena bedah la jawabnya.. Mujur cepat rawat.hehe
Dekat bawah ni ada satu game untuk korang berkenaan
dengan korang punya birthday; Enjoy,kay... Tapi lucu la saba punya ayat..hihihi
Pilih bulan kelahiran korang
Januari - Aku cinta
Februari - Aku gigit
Mac - Aku belasah
April - Aku peluk
Mei - Aku terhantuk
Jun - Aku terkentut depan
Julai - Aku menari dengan
Ogos - Aku pergi dating dengan
September - Aku lambai dekat
Oktober - Aku muntah depan
November - Aku jerit dekat
Disember - Aku terlanggar
ii) Pilih nombor hari jadi korang
1 - Mak aku
2 - Komputer aku
3 - Liverpool
4 - Garfield
5 - Musuh dalam selimut aku
6 - Gangster
7 - Handphone aku
8 - Gerrard
9 - Driver Bas
10 - Semut
11- Kawan baik aku
12 - Polis
13 - Taik kucing
14 - Patung barbie
15 - Lee Chong Wei
16 - Mak Mertua aku
17 - Mak tiri aku
18 - Girlfriendaku/ Boyfriend aku
19 - Makcik kantin
20 - Sharifah Amani
21 - Upin dan
22 - Siti Nurhaliza
23 - Spongebob
24 - Cristiano Ronaldo
25 - Bapuk/Maknyah
26 - Kawan aku
27 - Raja Lawak/Akademi Fantasia
28 - Jiran aku
29 - Orang gila
30 - Taylor swift
31 - Awek cun/ Jejaka tampan
iii) Pilih warna baju yang anda
pakai skrg:
Putih - Sebab aku perasan
cantik/hensem
Hitam - Sebab aku gila
Pink - Sebab aku suka single
Merah - Sebab mak aku suruh
Biru - Sebab aku tak tahan
Hijau - Sebab aku baik hati
Ungu - Sebab aku cemburu
Kelabu - Sebab bomoh suruh
Kuning - Sebab suka hati aku la
Oren - Sebab aku baru putus
cinta
Coklat - Sebab aku tak tentu
arah
Lain-lain - Sebab aku fikir aku
hebat
Then, korang gabungkan semua
sekali jadi satu ayat ~
Sama-sama kita kongsi and komen kat bawah yer.hehe

Sunday, 15 June 2014

7 jenis mata yang dicintai Allah

(1) Mata mereka yg senantiasa
berusaha kearah Melaksanakan perintah Jihad
pada jalan Allah Swt.
(2) Mata yg sentiasa bertahan
atau bersabar daripada memandang perkara yg haram.
(3) Mata yg berjaga malam dijalan Allah.
(4) Mata yg memuji & memerhati kejadian ALLAH.
(5) Mata yg memandang
mereka yg miskin dgn Penuh kerahmatan & kasih sayang.
(6) Mata yg menitiskan Air
mata karena takutkan Kebesaran ALLAH
(7) Mata yg memandang &
membaca Al Qur'an mengambil
Pelajaran & mengamalkan dalam kehidupan.
sumber : dari fb group

Saturday, 14 June 2014

Denggi?kisah si nyamuk

Assalamu'alaikum...entry kali ni ditulis kerana mak roommate saba masuk wad..sebab denggi.. ceritanya,mula-mula doctor kata dia mungkin kena penyakit paru-paru berair... lepas 2,doctor lain cakap suspect denggi pulak.. semalam katanya gula dalam darah naik sampai kena ambil insulin.. berita terkini, mak beliau dimasukkan ke wad icu kerana denggi tahap bahaya a.k.a. denggi jahat (doctor yang bagi nama ni yer). masuk hari ni dah 4 hari mak beliau kat hospital.. Harap-harap kesembuhan diberi kepadanya. Amin. Doakan ye semua.. Di bawah ada sedikit info yg encik google bagi tentang denggi ni. Belajar sikit-sikit ye..


Pengenalan

Demam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti.

Terdapat empat (4) jenis virus yang boleh menyebabkan demam denggi (DEN 1, DEN 2, DEN 3 dan DEN 4). Jangkitan oleh salah satu jenis virus akan memberikan imuniti terhadap virus jenis itu sahaja, jika individu tinggal di kawasan jangkitan denggi, mereka boleh di jangkiti lebih dari sekali seumur hidupnya. Lebih 100 negara di Asia Selatan, Asia Tenggara, Afrika, Amerika Timur Mediterranean dan Pasifik Barat mengalami masalah denggi.


Tanda dan gejala

Kebiasaannya demam akan terjadi pada hari ke tiga (3) hingga ke empat belas (14) selepas digigit oleh nyamuk yang dijangkiti, kebiasaannya di antara 4 hingga 7 hari.

Selalunya ia akan bermula dengan demam kuat yang mengejut, sakit kepala yang teruk/kuat, sakit pada bahagian belakang mata serta otot-otot dan sendi-sendi. Ruam merah di kulit juga boleh terjadi. Demam ini boleh mencapai suhu 40 - 41 C, dan selalunya akan berlarutan selama 2 hingga 7 hari. Ia juga boleh menyebabkan serangan sawan dikalangan kanak-kanak di bawah umur 6 tahun. Sakit teruk pada tulang- tulang, otot-otot dan sendi-sendi. Demam denggi ini juga dikenali sebagai "breakbone fever". Ruam selalunya akan tumbuh pada hari ke 3 dan 4 selepas bermulanya demam. Muntah dan kurang selera makan.


Pemastian diagnosa penyakit

Antibodi akan dikesan di dalam darah (Dengue IgM) (Antibodi yang dihasilkan oleh sistem pertahanan badan untuk melawan jangkitan). Ujian PCR (kaedah mengesan genetik virus) boleh mengesan virus denggi di dalam darah dan nyamuk boleh didapati di sesetengah makmal.

NSI antigen: Satu lagi test yang mengesan virus ini pada peringkat awal/demam.


Rawatan

Segera berjumpa dengan doktor kerana tiada ubat yang khusus untuk merawat demam denggi. Rehat dan banyakkan minum air masak. Ubat paracetamol boleh diambil untuk menurunkan demam dan mengurangkan kesakitan. Elakkan ubat aspirin bagi kanak- kanak di bawah umur 12 tahun. Mandi jerlum. Antibiotik tidak diperlukan.


Demam Denggi Berdarah

Merupakan demam denggi yang teruk disebabkan oleh jangkitan virus denggi. Kebiasaan tanda sakit adalah sama dengan demam denggi. Pesakit akan menjadi teruk disebabkan oleh radangan di salur darah. Tanda-tanda yang biasa termasuklah muntah, pitam dan sakit di bahagian abdomen. Salur darah di dalam badan boleh mengalami kebocoran dan menyebabkan isi padu darah berkurangan. Ini boleh menyebabkan pesakit mengalami renjatan (shock) dan akhirnya boleh menyebabkan kematian. Tiada ubat-ubatan yang khusus untuk merawat demam denggi. Pesakit perlu dimasukkan ke wad bagi rawatan demam denggi berdarah. Rawatan awal boleh mengelakkan kematian dengan kadar kurang daripada 1%. Pesakit akan diberikan rehidrasi untuk memastikan beliau tidak mengalami renjatan. Walaupun nama penyakit ini demam denggi berdarah, masalah yang membawa kemudaratan adalah masalah kebocoran salur darah yang menyebabkan renjatan dan bukan pendarahan yang menjadi masalah utama.


Faktor penyumbang

Intravena:

Pembangunan yang pesat di bandar-bandar terutama di Negara Tropika menyebabkan kepadatan penduduk tinggi dan tapak binaan yang banyak. Peningkatan penggunaan bahan plastik dan pembuangan tayar lama boleh menyebabkan pembiakan nyamuk yang baru. Pergerakan manusia dari satu tempat ke tempat yang lain menyebabkan penularan berlaku dengan cepat.


Pencegahan

Pada masa sekarang tiada vaksin untuk mengubati demam denggi. Walau bagaimanapun usaha-usaha sedang dijalankan untuk menghasilkan vaksin tersebut.

Elakkan gigitan nyamuk dengan:

1. Gunakan ubat nyamuk.

2. Gunakan kelambu semasa tidur.

3. Gunakan 'repellent' jika perlu.

4. Elakkan aktiviti semasa nyamuk aktif menggigit (5.30 pagi-8.00 pagi dan 5.30 petang-8.00 malam).

5. Pakai pakaian berlengan panjang dan seluar panjang apabila keluar daripada rumah.

6. Pasang jaring halus (mosquito mesh) di tingkap dan pintu.

7. Menghapuskan tempat-tempat pembiakan nyamuk di sekeliling rumah.

8. Musnahkan semua bekas yang boleh menakung air hujan atau lebihan air, terutamanya di besen, tayar lama, bekas bunga, bekas plastik dan tong.Jika tidak boleh dimusnahkan, letakkan bahan pembunuh jentik-jentik di bekas tersebut.

9. Kerap tukar air di bekas minuman haiwan peliharaan.

Jika anak anda disyaki mengalami sakit denggi dan dipantau sebagai pesakit luar (tidak dimasukkan ke wad), bawa anak anda segera ke hospital/klinik jika:

1. Muntah berlarutan berpanjangan.

2. Sakit perut.

3. Kurang bermaya/sawan.

4. Sesak nafas.

5. Pucat/sejuk pada tangan dan kaki.

6. Pendarahan: daripada gusi/hidung, muntah darah, najis berdarah dan tanda-tanda merah pada kulit.

Sumber : www.myhealth.gov.my

Monday, 9 June 2014

Tasbih,tasbih cinta?

Cantik x tasbih tu?saba buat sendiri tau..nak bg pada siapa?untuk org2 yg speacial dlm hdup saba.org yg rapat dgn saba n org2 yg saba syg..if saba dah bg,jgn xguna pulak yer..bgla kredit sikit kt saba.hehe.dpt pahala ;-)

Follow by Email