Posts

Showing posts from 2015

Belajarlah Dari Monyet

Image
Assalamu'alaikum Dan selamat pagi semua....
Hari ni cutikan semua??? Pagi-pagi lagi Saba dah bangun dah sebab ingat hari ni keje. Lupa pulak!! Nasib baik belum iron Baju keje lagi.he he... So, lepas subuh berdatinglah dengan Mr. Google. Ni ada jumpa info yang berguna untuk menambahkan ilmu pengetahuan.. Jika ada info yang salah or silap dengan terbuka hatinya Saba terima teguran dari semua.. Jangan cakap belakang tau.. PM Saba personal or nak comment pun boleh.. No worries okay... Hari ni Kita belajar ilmu pisang..

Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi – sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan.

Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga
untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia, mereka menjadikan pisang sebagai gaya diet seharian mereka.. Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai…

Petua Murah Rezeki _ by Inchek Zarep

Image
Assalamu'alaikum..
Salam Jumaat.. Saba mendoakan semua pembaca berada dalam limpahan rahmat Allah sentiasa sepanjang masa. Kita sama-sama berdoa pada hari yang mulia ini, agar kita dapat hidup dalam keadaan aman dan sejahtera di bumi Malaysia, serta tidak lupa mendoakan sahabat serta saudara kita yang mungkin sedang berjuang untuk meneruskan hidup di Palestin dan juga Syria supaya mereka terus tabah dan kuat demi mengejar sebuah syahid. 
Hari ini, macam tajuk yang dekat atas tu, Saba nak kongsikan tips, petua murah rezeki. Dalam dunia zaman sekarang ini, duit menjadi perkara terpenting dalam kehidupan manusia demi meneruskan kelangsungan hidup. Ada manusia yang zuhud, menganggap harta tidak penting. Tetapi, jika hidup terus dibelenggu kemiskinan, maka yang kaya akan menindas si miskin. Ok, Saba nak bincangkan dahulu mengenai rezeki. Rezeki ni bukan bermakna duit semata-mata. Bagi sesetengah orang, rezeki itu anak. Ada orang, rezeki itu dia dapat bahagia. Yang paling famous, rezek…

TABUNG IBADAH QURBAN YaPEIM (TaQY) Harga Qurban dan Aqiqah Bagi Tahun 2015M/1436H

Image
BANGI, 17 Jun (Bernama) — Umat Islam boleh menunaikan ibadah korban dengan menyertai skim Tabung Korban Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) dengan menyumbang serendah RM10 sebulan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata skim simpanan yang diperkenalkan YaPEIM itu bukan sahaja menawarkan simpanan yang rendah, tetapi juga diuruskan secara sistematik dan terancang berbanding cara konvensional ibadah korban yang diamalkan sekarang di kawasan perumahan.

“Skim tabungan YaPEIM ini dipantau oleh panel khas yang berautoriti iaitu Jawatankuasa Panel Syariah (Khas) Tabung Ibadah Korban YaPEIM yang dianggotai mufti dari seluruh negara.

“Ia juga dipantau Jawatankuasa Panel Penasihat Dasar dan Operasi yang dianggotai pengerusi YaPEIM, wakil dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS), Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani serta wakil sekretariat…

Zhafran Homestay (update)

Image
Assalamu'alaikum semua...
Nak tunjuk gambar baru homestay.. Gambar yang before ni tak cantikkan?hehe.. ni cantik sikit. Tapi Camera man amik gambar senget and banyak potong-potong... Tak pro lagi..hehe(sori Kaklong, mengata jap).tengoklah kat bawah tu yer.. Gambar tu memang tak edit langsung tau. that's the original colour of the homestay.. If u want to book, just PM. No worries, akan dilayan. Kalau tak angkat maybe busy then i'll call you back.

Rumah sebuah sesuai untuk 3-4 keluarga. Ruang tamu luas, suasana kampung, jiran semua melayu, Islam. Parking Lot yang besar, muat sehingga 9-10buah kereta.

- 2 bilik tidur 2 bilik air (katil, almari dan meja solek disediakan)
- Kipas syiling remote
- Toto (Jika Perlu)
- 1 UNIT TV
- Astro Njoy
- Peti Sejuk
- Mesin Basuh Automatik (Sabun disediakan)
- Iron
- Dapur gas
- Kettle
- Peralatan dapur (Lengkap)
- Meja Makan


5 MINIT KELUAR-MASUK HIGHWAY PLUS (EXIT SIMPANG RENGGAM)
5 MINIT KE KOMPLEKS IKS SIMPANG RENGGAM
3 MINIT KE PUSAT BAN…

Link Between Man & God

Assalamu'alaikum semua.. Hari ni Saba ada review balik email lama yang dah 5 tahun ada kat dalam tu. Dulu-dulu Saba ada beberapa orang kawan-kawan yang selalu sangat dan rajin sangat kirim email yang mengandungi kata-kata motivasi, ceramah-ceramah agama, gambar-gambar yang menarik dan banyak lagi. Sebab info-info yang Saba dapat tu memang menarik, Saba memang tak delete lah dari akaun. Hari ni Saba nak share something yang agak interesting yang juga boleh buka minda kita hubungan kita dengan Tuhan (Allah). I'm not so sure conversation ni melibatkan orang Islam or not. Tapi bagi Saba, Tuhan Saba hanya satu, ALLAH. Conversation ni bukan baru pun rasanya ramai yang dah pernah baca maybe dekat blog-blog lain. Maaf kalau ada isi kandungan conversation ni ada yang tak molek dipandang.. Silalah beri teguran. No worries.. Peace
An atheist professor of philosophy speaks to his class on the problem science has with God, The Almighty.
He asks one of his new students to stand and.....

Pr…

Art of Food

Image
Assalamu'alaikum kawan-kawan...
Meh kite belajar seni pulak.. Saba peliklah tengok orang yang kreatif ni. Telur pun tak boleh bersabar nak jadi baby chicky..hihihi. So cute kan? Agak-agak kalau Saba duduk jadi ape?kehkehkeh....

Erm... Rerame pun bolehhhh...

Buah pear sedap di makan...eh, tak! sedap di dengar bila dimainkan...pfptpfff

Macam rumah Sponge Bob Square Pants. Tapi Gary die pun tak muat masuk dalam tu... Sangkut kat cengkerang.. :p

Kesian tengok... Orang mengandung besar kat depan... Buah ni mengandung, besar kat belakang.. Bongkoklah diee.. 

Seram pulak tengok nie. Tapi kreatif betul.!!

Agak-agaklah kan.. tomato tu ajar kubis jadi biri-biri ke or jadi merah macam die?hehehehehe...

Awak nak buat apa tu? Sampai kurus dah. Dah-dah la tu buat slimming program...hihihi

Hari ni hari merapu.. Kesian kat korang yang baca ni kan? merepek je posting...hahaha. Ngantuk...Jom titow,,ZZZzzzzzzzzzzzzzzz
Salam Sayang, Saba yang mengantuk...

Raya, Bahagia, Gembira, Dugaan, Duka

Image
Assalamu'alaikum kawan-kawan..

Raya dah habis sebulankan? dah puas beraya? ke naik raya dah kena pulun dengan bos sebab cuti lama sangat and banyak benda yang tertangguh???hehehehe.. Biasalah tu. Saba pun cuti lama jugak. Lepas cuti keje then sambung cuti lagi..Nampak macam happy je kan? Sebenarnya banyak benda sangat yang dah berlaku pada Saba and family lately.. Dugaan yang mencabar keimanan dan kesabaran kita sebagai hamba apabila di uji Allah.. Apa pun Saba redha dengan semua yang Allah dah tentukan. sesungguhnya rezeki itu ada di mana-mana dan pada bila-bila masa. Apa yang penting semua yang berlaku pasti terselit hikmah yang besar buat diri Saba dan juga keluarga..

Adoiiiii..panjangnye ayat skema.. ni nak citer.. A week after Raya.. Saba tereksiden.. terrr okay. Bukan sengaja. hahhah.. Ade ke orang eksiden tu sengaja. :p The picture of the day.. tengoklah tengok....




Sadiskan bila tengok...sedih yooo..tapi tak adalah pulak nangis-nangis..pelik jugak bile Saba yang murah ayaq …

1st GIVEAWAY by@Mawar_Assufi

Image
Bismillahirrahmanirrahim.

@Mawar_Assufi telah melancarkan Giveaway untuk yang pertama kalinya dan Saba pun menggigihkan diri menjoin Giveaway ni sebab berminat dengan hadiah tu..yang di sponsor oleh DwiNuri Scarfs... Manalah tahu boleh guna untuk tunang nanti..ngeh3.. :p

Ok, kat bawah ni adalah link untuk penyertaan.. kalau berminat bolehla klik kat link ni yer...
@Mawar_Assufi

Hadiah di sponsor oleh:
@DwiNuri Scarfs
@Mawar_Assufi




Tarikh tutup penyertaan : 31 Ogos 2015 (merdeka!!)


Salam Sayang,
Saba :)

Salam Aidil Fitri..

Image
Assalamu'alaikum Semua...
Saba nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf Zahir dan Batin...

Terkadang ada terkasar bahasa,
Terkadang ada mengguris jiwa,
Terkadang ada bermasam muka,
Terkadang ada terambil benda,
Terkadang ada termakan minum.

Mohon maaf dipinta untuk kesilapan info jika ada
Mohon maaf dipinta untuk kata-kata yang kadang diluar kawalan diri
Mohon maaf dipinta untuk secebik muka yang masam mencuka
Mohon maaf dipinta untuk yang termakan terminum sesuka hati
Mohon maaf dipinta untuk segala yang ter...ter...ter...
Banyak sungguh ter..hehehe..

Sorry yer..salam kosong-kosong tau untuk semua yang kat bawah tue..



With Love,
Saba

GIVEAWAY RAYA BY Bella

Image
Hai semua... lagi2 join give away raya..demam join give away sekarang nie.. Yang bella buat ni ada sponsor dr beberapa bloggers jgk..



Mencari 15 orang Pemenang Untuk 
Pemenang 1 : RM 10 + Satu Tudung Bawal Satin + Satu Korean Face mask Pemenang 2 : RM 10 + Satu Tudung Bawal  Pemenang 3 : Rm 10 + Satu Korean Face Pemenang 4 & 5 : Satu Tudung Bawal Pemenang 6 & 7 & 8 & 9 &10 & 11: Top up Rm5  Pemenang 12 & 13 & 14 &15 : Satu Kerongsang 

TARIKH GIVEAWAY RAYA
9 JULY 2015 ~ 23 JULY 2015 (11.59 MALAM)
PENGUMUMAN PEMENANG:
24 JULAI 2015
Maklumat lanjut dan syarat-syarat sila klik link ini
ok, guys.. try your luck okay...
Salam dari Saba

MEGA RAMADHAN ATJ GIVEAWAY

Image
Sedikit pengenalan mengenai penubuhan projek Amal Till Jannah

1) Ditubuhkan pada 1hb Jan 2015

2) Pengasas ATJ: Pn Rosyamila binti Yunus

3) Misi ATJ: membantu anak2 yatim,tahfiz, umah org tua,fakir miskin, pesakit kronik,gelandangan, asnaf serta golongan yang memerlukan

4) Objektive - mendidik diri mendekati Allah swt dan Rasulullah saw melalui saluran sedekah

5) Matlamat Akan datang - meluaskn pelbagai program dakwah dn kerohanian di pelbagai daerah dan negeri melibatkn dari kanak-kanak hingga warga emas melalui program yang bakal dirancangkan

6) Harapan - harapan utama ATJ ialah untuk melihat kejayaan umat Islam dlm pelbagai bidang khasnya dr segi ekonomi,sosial dn politik dgn mengutamakan prinsip dn syariah Islam. Semoga ATJ menjadi medium bagi umat Islam menyalurkan sedekah, ilmu serta tenaga dalam mencari redha Allah swt.



Sila klik link ini untuk mengetahui lebih lanjut.

Salam dari Saba..

Giveaway Cash Raya RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Sufi Printing Services

Image
[Sila Tekan Banner Di Atas Untuk Join]
Giveaway Raya Cash RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Di Sufi Priting Services | Salam. Giveaway uzu kali ni dibawakan khas untuk Sufi Printing Servives . So sesiapa yang menang wang tunai RM1000 cash, bolehlah join GA uzu ni ye..
Hadiah : Top Referral : RM100 x 1 Random : RM 50 x 18 Pemenang

Mula : 06 Julai 2015 | Tamat : 15 Julai 2015
Pengumuman Pemenang : 16 Julai 2015 (Khamis)

Sufi Printing Services merupakan kedai cetak baju murah yang menawarkan perkhidmatan print baju murah yang mana telahpun beroperasi sejak tahun 2010 lagi.
Sufi Printing Servicesmerupakan pakar dalam menyediakan perkhidmatan mencetak baju untuk badan-badan kerajaan, pelajar kolej dan universiti, pelajar sekolah dan sesiapa sahaja yang memerlukan khidmat cetak baju murah dengan harga yang MURAH, CEPAT dan BERKUALITI. Sufi Printing Services memberi maklumbalas yang yang cepat melalui email, SMS ataupun whatsapp.
Terdapat banyak kedai cetak baju murah di Malaysia tapi kena and…

Potret dari Arwani Basaran

Image
Assalamu'alaikum dan salam jumaat. Macam biasa, bila ada posting terbaru mesti hari jumaatkan?hehehe. Okay, hari ni special posting. Ape tu? Entah lah yek..hehe. sebenarnya tak ada apa yang penting sangat pun. I just want to share one of my officemate's art. Lukisan... Really? tak tau pun die ni ada bakat dalam melukis. Oleh kerana bosan sebab on 10 jun 2015(tarikh penuh tuu) tu ofis kami black out sampai petang, maka terhasillah lukisan tu yang dibuat pun atas kertas recycle.. That's why la ada something kat kening tu yerk..notice tak?hihihi... And, one more thing. die lukis pakai pen tau. sebab tu lah agak comot comet sikit. xpelah..kan ala-ala karikatur gitu. Walaupun muka Saba ni nampak macam tua dan agak tembam kat situ, tapi it's still comel kan?macam saba la..hehehe (perasan :p) Tahi lalat tu yang mahal tau. (walaupun gembeng..hihi)

Pelukis : Nur Arwani Basaran Lokasi : Ofis Black Out Masa : 12 pm Keadaan : Gelap Model : Saba comel(ahaks)

Ha, cukup tak detail tu…