Wednesday, 16 September 2015

Belajarlah Dari Monyet



Assalamu'alaikum Dan selamat pagi semua....
Hari ni cutikan semua??? Pagi-pagi lagi Saba dah bangun dah sebab ingat hari ni keje. Lupa pulak!! Nasib baik belum iron Baju keje lagi.he he... So, lepas subuh berdatinglah dengan Mr. Google. Ni ada jumpa info yang berguna untuk menambahkan ilmu pengetahuan.. Jika ada info yang salah or silap dengan terbuka hatinya Saba terima teguran dari semua.. Jangan cakap belakang tau.. PM Saba personal or nak comment pun boleh.. No worries okay... Hari ni Kita belajar ilmu pisang..

Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi – sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan.

Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga
untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia, mereka menjadikan pisang sebagai gaya diet seharian mereka.. Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.

1. Tekanan: Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit- pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mood dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.

2. Premenstrual Syndrome (PMS): Lupakan pil-pil hospital – makan sahaja pisang. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh mengembalikan mood anda.

3. Anemia: Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes anemia.

4. Tekanan Darah Tinggi: Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi – garam rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan
tekanan darah.

5. Kuasa Minda: Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat, dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar itu lebih cekap (alert).

6. Penghadaman: Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.

7. Keletihan: Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibatkeletihan, manakala susu pula memperbetulkan sistem hidrasi semula anda.

8. Panas Jantung: Pisang mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan. Oleh itu, jika anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan yang baik.

9. Demam Pagi: Jadikan pisang sebagai snek setiap hari untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.

10. Gigitan Nyamuk: Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.

11. Saraf: Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf anda.

12. Obesiti dan Tekanan Kerja: Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar yang stabil. Makanlah pisang.

13. Ulser: Pisang amat baikdalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.

14. Kawalan Suhu: Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).

15. Seasonal Affective Disorder (SAD): Penyakit ini merupakan simptom yang terjadi akibat daripada kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang dapat membantu pesakit ini kerana ia mengandungi tryptophan semulajadi yang membaikpulih mud kita.

16. Ketagihan Rokok dan Tembakau: Pisang dapat membantu perokok yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam pisang, ia dapat membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh.

17. Stres: Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.

18. Strok: Mengikut kajian dalam buku ‘The New England Journal of Medicine‘, mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%!

19. Lain-Lain Penyakit Kulit: Pengamal perubatan semulajadi (alternatif) berpendapat, untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa atau pun plaster bedah. Jadi, pisang memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati. Jadi mungkin inilah masa untuk berubah kepada kata yang biasa disebut-sebut, “Sebiji pisang sehari dapat menjauhkan doktor!”

P/s: Kesimpulannya, pisanglah adalah penyebab utama kenapa monyet-monyet di hutan selalu
sihat dan bahagia setiap masa dan ketika!

Ingin kilatkan kasut?? Ambilmbahagian dalam kulit pisang, sapukan secara terus kepada kasut anda, kemudian kilatkan dengan kain kering. Menakjubkan!

Nak bagitahu ni yang p/s kat at as tu pun original Dari penaja cerita pisang ni tau...hehe...beliau memang amat memahami si monyet.hihihi. And Saba nak mintak maaf kat penaja sebab Saba tak boleh nak attach link sebab tak sempat copy dah terpangkah page tu.. Sorry sangat- sangat... Tapi tak pe. Ilmu tu berterusankan?? He he

Salam sayang,
Saba

Friday, 11 September 2015

Petua Murah Rezeki _ by Inchek Zarep

Assalamu'alaikum..

Salam Jumaat.. Saba mendoakan semua pembaca berada dalam limpahan rahmat Allah sentiasa sepanjang masa. Kita sama-sama berdoa pada hari yang mulia ini, agar kita dapat hidup dalam keadaan aman dan sejahtera di bumi Malaysia, serta tidak lupa mendoakan sahabat serta saudara kita yang mungkin sedang berjuang untuk meneruskan hidup di Palestin dan juga Syria supaya mereka terus tabah dan kuat demi mengejar sebuah syahid. 

Hari ini, macam tajuk yang dekat atas tu, Saba nak kongsikan tips, petua murah rezeki. Dalam dunia zaman sekarang ini, duit menjadi perkara terpenting dalam kehidupan manusia demi meneruskan kelangsungan hidup. Ada manusia yang zuhud, menganggap harta tidak penting. Tetapi, jika hidup terus dibelenggu kemiskinan, maka yang kaya akan menindas si miskin. Ok, Saba nak bincangkan dahulu mengenai rezeki. Rezeki ni bukan bermakna duit semata-mata. Bagi sesetengah orang, rezeki itu anak. Ada orang, rezeki itu dia dapat bahagia. Yang paling famous, rezeki tu duitlah.. Sebenarnya rezeki ni luaaaassss sangat.


doa Dhuha : picture credit to mr google

Sekarang kita berpindah ke topik utama. Dalam Islam, petua untuk mudah dapat rezeki (Insyaa Allah) adalah dengan melakukan solat Dhuha. Rasanya ramai yang dah sedia maklum akan perkara ini. Mungkin ramai yang dah praktis.. Tapi Inchek Zarep ini, menjelaskan dengan lebih detail mengapa dan bagaimana untuk melakukan Solat Dhuha 12 rakaat. Apa yang beliau rasa dan impactnya dalam hidup beliau. Inchek Zarep ni Saba pun tak ingat dari mana Saba jumpa. Tapi moga ilmu beliau ini dapat membantu beliau jika ada orang yang mengamalkan apa yang beliau kongsikan ini. Mungkin dengan entry ini, dapat membantu readers semua membuat Solat dhuha 12 rakaat dengan lebih mudah. 

100% from Inchek Zarep

#1. Kelebihan
Pengalaman saya 12 rakaat Duha memang super power. Memang dapat feel rezeki datang mengejar kita. Takkan dapat rasa kalau tak buat! Confident dalam buat apa perkara. Dapat ilmu baru dengan pantas dan inshaAllah dapat partner yang tepat.

#2 Cara saya buat
- Seawal pagi kira-kira 100 minit selepas masuknya waktu subuh atau 15 minit
selepas syuruk atau saat anda lihat matahari pagi sedang menyala masuk ke
celah-celah ruang rumah.

- Biasa ambil masa dalam 15 minit. Tak lama mana pun. Kalau kita boleh layan wasap sampai 1,2 jam takkan 15 minit untuk tarik rezeki kita tak bole buat. Kan? (Nak buat 2 rakaat tak masalah tapi feel dia tak sama langsung dengan 12 rakaat + awal pagi)

- Rakaat pertama surah Ad Duha dan rakaat kedua surah Al Asr

- Rakaat ketiga sampai rakaat ke 12 baca surah Al Fiil menurun sampai ke An Nas. Saya buat begini supaya saya tidak lupa bilangan rakaat yang saya buat (saya juga insan yg lalai dalam solat)

-Sujud akhir (rakaat ke 12) saya baca Al Wahab 40x (rujukan daripada kitab Hisni Hasin) fadhilatnya Allah akan beri rezeki dari sumber yang tak disangka-sangka.

-Habis solat saya istighfar 3x dan baca Al Basit 10x kemudian sapukan pada wajah (juga rujukan kitab Hisni Hasin) dan disambung dengan doa solat Duha.
.
#3 Doa saya
InshaAllah ini perkongsian saya. Mudah- mudah anda yang membaca dapat amal dan sampaikan. Saya akan doakan anda dalam Duha saya menjadi orang yang penuh keberkatan, kekayaan dan kebaikan.

Itulah kata beliau..Baikkan? Siap doakan lagi.hehehe.. Semoga entry ini dapat membantu Readers semua untuk buat Dhuha 12 Rakaat.. Ilmu jgn diperap, kongsikanlah..walaupun tak buat.. Good Luck And All The Best. Fi Amanillah..

Salam Sayang,
Saba

Wednesday, 26 August 2015

TABUNG IBADAH QURBAN YaPEIM (TaQY) Harga Qurban dan Aqiqah Bagi Tahun 2015M/1436H




BANGI, 17 Jun (Bernama) — Umat Islam boleh menunaikan ibadah korban dengan menyertai skim Tabung Korban Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) dengan menyumbang serendah RM10 sebulan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata skim simpanan yang diperkenalkan YaPEIM itu bukan sahaja menawarkan simpanan yang rendah, tetapi juga diuruskan secara sistematik dan terancang berbanding cara konvensional ibadah korban yang diamalkan sekarang di kawasan perumahan.

“Skim tabungan YaPEIM ini dipantau oleh panel khas yang berautoriti iaitu Jawatankuasa Panel Syariah (Khas) Tabung Ibadah Korban YaPEIM yang dianggotai mufti dari seluruh negara.

“Ia juga dipantau Jawatankuasa Panel Penasihat Dasar dan Operasi yang dianggotai pengerusi YaPEIM, wakil dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS), Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani serta wakil sekretariat Ar-Rahnu serantau,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Seminar Nasional Pemerkasaan Pelaksanaan Ibadah Korban dan melancarkan Logo Tabung Ibadah Korban YaPEIM di sini pada Selasa.

Turut hadir Presiden dan Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah YaPEIM, Datuk Abdul Malek Awang Kechil.

Jamil Khir berkata kadar satu bahagian untuk ibadah korban bagi seekor lembu di pasaran sekarang adalah di antara RM300 hingga RM350 dan menerusi simpanan serendah RM10 sebulan, peserta skim tabungan akan dapat menunaikan ibadah untuk tempoh masa yang singkat selepas jumlah peserta mencapai kadar satu bahagian ibadah korban berkenaan.

“Tabung ibadah korban yang diuruskan YaPEIM ini dijangka dapat mengumpul dan menguruskan dana sejumlah RM1 bilion menjelang tahun 2020 berdasarkan kepada penyertaan yang menggalakkan untuk program-program ibadah korban anjuran YaPEIM yang lain sebelum ini,” katanya.

Sementara itu, Abdul Malek berkata skim Tabung Korban YaPEIM yang diperkenalkan tahun lepas itu diharap dapat menggalakkan umat Islam termasuk yang kurang berkemampuan melaksanakan ibadah itu.

“Peserta skim Tabung Korban YaPEIM boleh memilih tiga kaedah untuk menabung iaitu potongan gaji secara bulanan oleh majikan, bayaran bulanan (secara berkala atau tidak berkala) atau bayaran sekali gus,” katanya.

Maklumat lanjut mengenai Tabung Korban YaPEIM boleh diperoleh dengan menghubungi Koperasi Ibadah Korban YaPEIM Berhad di talian 03-27172666 atau melayari laman web di http://ibadahkorban.my/ – BERNAMA

Wednesday, 19 August 2015

Zhafran Homestay (update)

Assalamu'alaikum semua...
Nak tunjuk gambar baru homestay.. Gambar yang before ni tak cantikkan?hehe.. ni cantik sikit. Tapi Camera man amik gambar senget and banyak potong-potong... Tak pro lagi..hehe(sori Kaklong, mengata jap).tengoklah kat bawah tu yer.. Gambar tu memang tak edit langsung tau. that's the original colour of the homestay.. If u want to book, just PM. No worries, akan dilayan. Kalau tak angkat maybe busy then i'll call you back.

Rumah sebuah sesuai untuk 3-4 keluarga. Ruang tamu luas, suasana kampung, jiran semua melayu, Islam. Parking Lot yang besar, muat sehingga 9-10buah kereta.

- 2 bilik tidur 2 bilik air (katil, almari dan meja solek disediakan)
- Kipas syiling remote
- Toto (Jika Perlu)
- 1 UNIT TV
- Astro Njoy
- Peti Sejuk
- Mesin Basuh Automatik (Sabun disediakan)
- Iron
- Dapur gas
- Kettle
- Peralatan dapur (Lengkap)
- Meja Makan


5 MINIT KELUAR-MASUK HIGHWAY PLUS (EXIT SIMPANG RENGGAM)
5 MINIT KE KOMPLEKS IKS SIMPANG RENGGAM
3 MINIT KE PUSAT BANDAR SIMPANG RENGGAM
5 MINIT KE ECONSAVE SIMPANG RENGGAM
30 MINIT KE GUNUNG BERLUMUT KLUANG
30 MINIT PUSAT JUALAN BARANGAN TERPAKAI TERBESAR DI RENGGIT




















































Rate:
RM200/malam(Harga boleh dirunding)

Disc rate:
RM180/malam (Hanya tempahan 3malam ke atas sahaja)

UNTUK TEMPAHAN SEGERA, SILA CALL,SMS @ WHATSAPP:
011-10604786(whatsapp)/017-7156078/011-10904786/011-10614786
Sabariah/Razali/Radiah

*Khas untuk tetamu muslim sahaja

Link Between Man & God

Assalamu'alaikum semua..
Hari ni Saba ada review balik email lama yang dah 5 tahun ada kat dalam tu. Dulu-dulu Saba ada beberapa orang kawan-kawan yang selalu sangat dan rajin sangat kirim email yang mengandungi kata-kata motivasi, ceramah-ceramah agama, gambar-gambar yang menarik dan banyak lagi. Sebab info-info yang Saba dapat tu memang menarik, Saba memang tak delete lah dari akaun. Hari ni Saba nak share something yang agak interesting yang juga boleh buka minda kita hubungan kita dengan Tuhan (Allah). I'm not so sure conversation ni melibatkan orang Islam or not. Tapi bagi Saba, Tuhan Saba hanya satu, ALLAH. Conversation ni bukan baru pun rasanya ramai yang dah pernah baca maybe dekat blog-blog lain. Maaf kalau ada isi kandungan conversation ni ada yang tak molek dipandang.. Silalah beri teguran. No worries.. Peace

An atheist professor of philosophy speaks to his class on the problem science has with God, The Almighty.
He asks one of his new students to stand and.....

Prof:
So you believe in God?

Student:
Absolutely, sir.


Prof:
Is God good?

Student:
Sure.

Prof:
Is God all-powerful?

Student:
Yes..

Prof:
My brother died of cancer even though he prayed to God to heal him. Most of us would attempt to help others who are ill. But God didn't. How is this God good then? Hmm? (Student is silent.)

Prof:
You can't answer, can you? Let's start again, young fella. Is God good?

Student:
Yes.

Prof:
Is Satan good?

Student:
No.

Prof:
Where does Satan come from?

Student:
From....God. ..

Prof:
That's right. Tell me son, is there evil in this world?

Student:
Yes.

Prof:
Evil is everywhere, isn't it? And God did make everything, Correct?

Student:
Yes.

Prof:
So who created evil? (Student does not answer.)

Prof:
Is there sickness? Immorality? Hatred? Ugliness? All these terrible things exist in the world, don't they?

Student:
Yes, sir.

Prof:
So, who created them? (Student has no answer.)

Prof:
Science says you have 5 senses you use to identify and observe the world around you. Tell me, son...Have you ever seen God?

Student:
No, sir.

Prof:
Tell us if you have ever heard your God?

Student:
No, sir.

Prof:
Have you ever felt your God, tasted your God, smelt your God? Have you ever had any sensory perception of God for that matter?

Student:
No, sir. I'm afraid I haven't.

Prof:
Yet you still believe in Him?

Student:
Yes.

Prof:
According to empirical, testable, demonstrable protocol, science says your 'GOD' doesn't exist. What do you say to that, son?

Student:
Nothing. I only have my faith.

Prof:
Yes, Faith. And that is the problem science has.

Student:
Professor, is there such a thing as heat?

Prof:
Yes.

Student:
And is there such a thing as cold?

Prof:
Yes.

Student:
No sir. There isn't. (The lecture theatre becomes very quiet with this turn of events.)

Student:
Sir, you can have lots of heat, even more heat, superheat, mega heat, white heat, a little heat or no heat.. But we don't have anything called cold. We can hit 458 degrees below zero which is no heat, but we can't go any further after that. There is no such thing as cold. Cold is only a word we use to describe the absence of heat. We cannot measure cold. Heat is energy. Cold is not the opposite of heat, sir, just the absence of it . (There is pin-drop silence in the lecture theatre.)

Student:
What about darkness, Professor? Is there such a thing as darkness?

Prof:
Yes. What is night if there isn't darkness?

Student :
You're wrong again, sir. Darkness is the absence of something. You can have low light, normal light, bright light, flashing light....But if you have no light constantly, you have nothing and it's called darkness, isn't it? In reality, darkness isn't. If it were you would be able to make darkness darker, wouldn't you?

Prof:
So what is the point you are making, young man?

Student:
Sir, my point is your philosophical premise is flawed.

Prof:
Flawed? Can you explain how?

Student:
Sir, you are working on the premise of duality. You argue there is life and then there is death, a good God and a bad God. You are viewing the concept of God as something finite, something we can measure. Sir, science can't even explain a thought.. It uses electricity and magnetism, but has never seen, much less fully understood either one. To view death as the opposite of life is to be ignorant of the fact that death cannot exist as a substantive thing. Death is not the opposite of life: just the absence of it. Now tell me, Professor. Do you teach your students that they evolved from a monkey?

Prof:
If you are referring to the natural evolutionary process, yes, of course, I do.

Student:
Have you ever observed evolution with your own eyes, sir? (The Professor shakes his head with a smile, beginning to realize where the argument is going.)

Student:
Since no one has ever observed the process of evolution at work and cannot even prove that this process is an on-going endeavor, are you not teaching your opinion, sir? Are you not a scientist but a preacher? (The class is in uproar.)

Student:
Is there anyone in the class who has ever seen the Professor's brain? (The class breaks out into laughter.)

Student:
Is there anyone here who has ever heard the Professor's brain, felt it, touched or smelt it? No one appears to have done so. So, according to the established rules of empirical, testable, demonstrable protocol, science says that you have no brain, sir. With all due respect, sir, how do we then trust your lectures, sir? (The room is silent. The professor stares at the student, his face unfathomable. )

Prof:
I guess you'll have to take them on faith, son.

Student:
That is it sir... The link between man & god is FAITH. That is all that keeps things moving & alive.


Student ni bijakkan? Saba rasa, mesti u guys baca sampai habiskan?hehehe.. Ni memang cerita betul. Student tu adalah Bekas presiden India. No wonderlah bijak.. Indiakan terkenal dengan kebijaksaan mereka... Have a nice day.. Take care.

Jaga diri, Jaga Mulut, Jaga Lidah, Jaga hubungan dengan Allah.. Jangan tinggal solat ye..

Tata.

Salam Sayang,
Saba

Tuesday, 18 August 2015

Art of Food

Assalamu'alaikum kawan-kawan...

Meh kite belajar seni pulak.. Saba peliklah tengok orang yang kreatif ni. Telur pun tak boleh bersabar nak jadi baby chicky..hihihi. So cute kan? Agak-agak kalau Saba duduk jadi ape?kehkehkeh....


Erm... Rerame pun bolehhhh...


Buah pear sedap di makan...eh, tak! sedap di dengar bila dimainkan...pfptpfff


Macam rumah Sponge Bob Square Pants. Tapi Gary die pun tak muat masuk dalam tu... Sangkut kat cengkerang.. :p


Kesian tengok... Orang mengandung besar kat depan... Buah ni mengandung, besar kat belakang.. Bongkoklah diee.. 


Seram pulak tengok nie. Tapi kreatif betul.!!


Agak-agaklah kan.. tomato tu ajar kubis jadi biri-biri ke or jadi merah macam die?hehehehehe...


Awak nak buat apa tu? Sampai kurus dah. Dah-dah la tu buat slimming program...hihihi


Hari ni hari merapu.. Kesian kat korang yang baca ni kan? merepek je posting...hahaha. Ngantuk...Jom titow,,ZZZzzzzzzzzzzzzzzz

Salam Sayang,
Saba yang mengantuk...

Monday, 17 August 2015

Raya, Bahagia, Gembira, Dugaan, Duka

Assalamu'alaikum kawan-kawan..

Raya dah habis sebulankan? dah puas beraya? ke naik raya dah kena pulun dengan bos sebab cuti lama sangat and banyak benda yang tertangguh???hehehehe.. Biasalah tu. Saba pun cuti lama jugak. Lepas cuti keje then sambung cuti lagi..Nampak macam happy je kan? Sebenarnya banyak benda sangat yang dah berlaku pada Saba and family lately.. Dugaan yang mencabar keimanan dan kesabaran kita sebagai hamba apabila di uji Allah.. Apa pun Saba redha dengan semua yang Allah dah tentukan. sesungguhnya rezeki itu ada di mana-mana dan pada bila-bila masa. Apa yang penting semua yang berlaku pasti terselit hikmah yang besar buat diri Saba dan juga keluarga..

Adoiiiii..panjangnye ayat skema.. ni nak citer.. A week after Raya.. Saba tereksiden.. terrr okay. Bukan sengaja. hahhah.. Ade ke orang eksiden tu sengaja. :p The picture of the day.. tengoklah tengok....




Sadiskan bila tengok...sedih yooo..tapi tak adalah pulak nangis-nangis..pelik jugak bile Saba yang murah ayaq mato ni tak nangis..huhu.. kereta ni bengkel dah kata total loss.. sebab damaged tu dah kena kat rangka.. apa-apa jelah..Saba ikut jelah. Sedih sebab installment xsampai setahun pun lagi. Bukan rezeki kan. Mintak MERC kott..hahaha.. 

Now, Saba dah jalan kaki pergi keja. Sempoi je. Pernah kena kejar anjing lagi.. Tak pelah pengalaman jugakkan??best jugak jalan kaki pun. leh kurus sikit pas raya ni :p

Doakan urusan Saba semua dipermudahkan. Semoga ada rezeki lain untuk Saba. Maaf mak, apa sebab kena jadi driver untuk hantar Saba balik tempat keje...huhu.. dah beso pun nyusahkan orang lagi :( :( :(

Oklah, kawan-kawan.. beransur dulu.. Jaga diri, Jaga Mulut, Jaga Lidah, Jaga hubungan dengan Allah.. Jangan tinggal solat ye..

Tata..

Salam Sayang,
Saba

1st GIVEAWAY by@Mawar_Assufi





Bismillahirrahmanirrahim.

@Mawar_Assufi telah melancarkan Giveaway untuk yang pertama kalinya dan Saba pun menggigihkan diri menjoin Giveaway ni sebab berminat dengan hadiah tu..yang di sponsor oleh DwiNuri Scarfs... Manalah tahu boleh guna untuk tunang nanti..ngeh3.. :p

Ok, kat bawah ni adalah link untuk penyertaan.. kalau berminat bolehla klik kat link ni yer...

@Mawar_Assufi

Hadiah di sponsor oleh:

@Mawar_Assufi




Tarikh tutup penyertaan : 31 Ogos 2015 (merdeka!!)


Salam Sayang,
Saba :)

Wednesday, 15 July 2015

Salam Aidil Fitri..


Assalamu'alaikum Semua...

Saba nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf Zahir dan Batin...

Terkadang ada terkasar bahasa,
Terkadang ada mengguris jiwa,
Terkadang ada bermasam muka,
Terkadang ada terambil benda,
Terkadang ada termakan minum.

Mohon maaf dipinta untuk kesilapan info jika ada
Mohon maaf dipinta untuk kata-kata yang kadang diluar kawalan diri
Mohon maaf dipinta untuk secebik muka yang masam mencuka
Mohon maaf dipinta untuk yang termakan terminum sesuka hati
Mohon maaf dipinta untuk segala yang ter...ter...ter...
Banyak sungguh ter..hehehe..

Sorry yer..salam kosong-kosong tau untuk semua yang kat bawah tue..



With Love,
Saba

Tuesday, 14 July 2015

GIVEAWAY RAYA BY Bella





Hai semua... lagi2 join give away raya..demam join give away sekarang nie.. Yang bella buat ni ada sponsor dr beberapa bloggers jgk..



Mencari 15 orang Pemenang Untuk 

Pemenang 1 : RM 10 + Satu Tudung Bawal Satin + Satu Korean Face mask
Pemenang 2 : RM 10 + Satu Tudung Bawal 
Pemenang 3 : Rm 10 + Satu Korean Face
Pemenang 4 & 5 : Satu Tudung Bawal
Pemenang 6 & 7 & 8 & 9 &10 & 11: Top up Rm5 
Pemenang 12 & 13 & 14 &15 : Satu Kerongsang 


TARIKH GIVEAWAY RAYA
9 JULY 2015 ~ 23 JULY 2015 (11.59 MALAM)
PENGUMUMAN PEMENANG:
24 JULAI 2015

Maklumat lanjut dan syarat-syarat sila klik link ini

ok, guys.. try your luck okay...

Salam dari Saba

MEGA RAMADHAN ATJ GIVEAWAY









Sedikit pengenalan mengenai penubuhan projek Amal Till Jannah

1) Ditubuhkan pada 1hb Jan 2015

2) Pengasas ATJ: Pn Rosyamila binti Yunus

3) Misi ATJ: membantu anak2 yatim,tahfiz, umah org tua,fakir miskin, pesakit kronik,gelandangan, asnaf serta golongan yang memerlukan

4) Objektive - mendidik diri mendekati Allah swt dan Rasulullah saw melalui saluran sedekah

5) Matlamat Akan datang - meluaskn pelbagai program dakwah dn kerohanian di pelbagai daerah dan negeri melibatkn dari kanak-kanak hingga warga emas melalui program yang bakal dirancangkan

6) Harapan - harapan utama ATJ ialah untuk melihat kejayaan umat Islam dlm pelbagai bidang khasnya dr segi ekonomi,sosial dn politik dgn mengutamakan prinsip dn syariah Islam. Semoga ATJ menjadi medium bagi umat Islam menyalurkan sedekah, ilmu serta tenaga dalam mencari redha Allah swt.



Sila klik link ini untuk mengetahui lebih lanjut.

Salam dari Saba..

Giveaway Cash Raya RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Sufi Printing Services


Giveaway Raya Cash RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Di Sufi Priting Services | Salam. Giveaway uzu kali ni dibawakan khas untuk Sufi Printing Servives . So sesiapa yang menang wang tunai RM1000 cash, bolehlah join GA uzu ni ye..

Hadiah :
Top Referral : RM100 x 1
Random : RM 50 x 18 Pemenang

Mula : 06 Julai 2015 | Tamat : 15 Julai 2015
Pengumuman Pemenang : 16 Julai 2015 (Khamis)

Sufi Printing Services merupakan kedai cetak baju murah yang menawarkan perkhidmatan print baju murah yang mana telahpun beroperasi sejak tahun 2010 lagi.
Sufi Printing Services merupakan pakar dalam menyediakan perkhidmatan mencetak baju untuk badan-badan kerajaan, pelajar kolej dan universiti, pelajar sekolah dan sesiapa sahaja yang memerlukan khidmat cetak baju murah dengan harga yang MURAH, CEPAT dan BERKUALITI. Sufi Printing Services memberi maklumbalas yang yang cepat melalui email, SMS ataupun whatsapp.

Terdapat banyak kedai cetak baju murah di Malaysia tapi kena anda perlu cetak baju murah di Sufi Printing Services? Dengan pengalaman dalam bidang design and print cetak baju murah selama 5 tahun merupakan tempoh yang cukup lama dan sangat berpengalaman dalam bidang ini dan semestinya cetak baju murah di Sufi Printing Services adalah sangat berbaloi kerana perkhidmatan yang cepat tapi berkualiti serta harga yang murah membuatkan cetak baju murah di Sufi Printing Services memikat hati pelanggan dan tidak lupa juga Sufi Printing Services mengutamakan misi dan visi agar kepuasan pelanggan amatlah diutamakan.

Sufi Printing Services adalah syarikat Bumiputra yang telah menjalankan perniagaan mencetak baju sejak tahun 2010. Sufi Printing Services juga telah berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia bernombor pendaftaran SA0171741-M . Sufi Printing Services mempunyai lesen yang sah untuk menjalankan perniagaan di kedai kami beralamat di 17-1 Jalan AWF 3, Ampang Water Front, 68000 Ampang Selangor.
[ Gambar Di Luar Kedai ]
 [ Gambar Di Dalam Kedai ]

Antara Perkhidmatan yang ditawarkan di Sufi Printing Services :

Uniform F1 

6 Sebab Kenapa Anda Perlu Tempah Dengan Sufi Printing Services :

1. Mempunyai Premis Perniagaan
Kebanyakkan orang akan meragui sama ada betul atau tidak bisnes yang kami lakukan. Sebabnya order kami tawarkan melalui online. Muka tak nampak ape pun tak nampak.. nak transfer duit pun takut kene tipu.. Perkara ni normal dalam dunia Online. Apa bisnes pun akan merasai perkara yang sama. Alhamdulillah setakat ini pelanggan kami berasa yakin dengan kami kerana kami mempunyai premis perniagaan yang sah yang terletak di Ampang Water Front. Gambar premis kami dari luar yang beralamat di 17-1 Jalan AWF 3, Ampang Water Front, 68000 Ampang Selangor.

Kami mengalu-alukan kehadiran anda yang berada di sekitar lembah klang untuk melawat pejabat operasi kami untuk melihat sendiri kualiti cetakkan dan juga jenis-jenis baju yang anda mahukan. 

2. Cara Dan Masa Untuk Deal Tempahan Lebih Mudah 
Bagi yang tak sempat nak datang ke kedai kami atau berada di luar selangor, anda boleh deal melalui email, Facebook, Sms ataupun Whatsapp. 24jam on. Insyaallah kami akan balas semua pertanyaan anda dengan cepat. 

3. Penghantaran Yang Fleksible 
Maksud penghantaran yang fleksible ni adalah, anda boleh pilih sama ada nak COD kat kedai kami ataupun hantar melalui PosLaju. Kalau poslaju tu ada caj la kan.. caj tu poslaju yang tentukan. Kami juga boleh hantar ke tempat anda jika menepati syarat-syarat yang kami kenakan. 

4. Tiada Design? Kami Boleh Designkan :) 
Ramai juga pelanggan kami yang tidak mempunyai design. Dengan kami xde masalah. Kami boleh designkan ikut design yang anda mahukan. Cuma berikan kami idea dan kami akan designkan ikut idea anda. Caj minimum untuk design adalah RM50. 

5. Kami Print Sendiri. Bukan Sub Kilang 100% s
Semua baju yang ditempah kami cetak sendiri. Kami tak sub ke mana2 kilang. Jom kita tgk tempat operasi kami.
6. Harga Boleh Runding Sampai Jadi
Cerita pasal harga anda jangan takut. Insyaallah harga boleh nego sampai jadi. Tapi janganlah sampai mintak harga yang tak logik huhu.. Kalau mahal atau lari dengan bajet anda, sila beritahu kami untuk kami semak semula harga supaya kedua-dua belah pihak berpuas hati :) Ok cukup 6 sebab mengapa anda perlu tempah dengan kami. Insyaallah lain hari kami akan update lagi beberapa sebab untuk menguatkan lagi keyakinan anda terhadap kami.

Untuk pertanyaan dan tempahan baju, boleh hubungi kami disini -> HUBUNGI KAMI atau terus call pejabat kami ditalian 03-4280 0833 atau whatsapp 011 3550 5319. Waktu operasi adalah dari jam 10 pagi sampai 7 malam.

Giveaway Raya Cash RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Di Sufi PritingrServices dianjurkan oleh Emas Putih dan disponser oleh Sufi Printing Services , Emas Putih , Lan Careno , Mek Zumbie , Mawar Biru , Ejulz , Nina Mirza , Nizam , Ida Baharum , Inani Hazwani , Yanie Yusuf , Syira Lokman , Faziera , Boni Kacak dan Nadiah Hanum :)

Friday, 12 June 2015

Potret dari Arwani Basaran

Assalamu'alaikum dan salam jumaat. Macam biasa, bila ada posting terbaru mesti hari jumaatkan?hehehe. Okay, hari ni special posting. Ape tu? Entah lah yek..hehe. sebenarnya tak ada apa yang penting sangat pun. I just want to share one of my officemate's art. Lukisan... Really? tak tau pun die ni ada bakat dalam melukis. Oleh kerana bosan sebab on 10 jun 2015(tarikh penuh tuu) tu ofis kami black out sampai petang, maka terhasillah lukisan tu yang dibuat pun atas kertas recycle.. That's why la ada something kat kening tu yerk..notice tak?hihihi... And, one more thing. die lukis pakai pen tau. sebab tu lah agak comot comet sikit. xpelah..kan ala-ala karikatur gitu. Walaupun muka Saba ni nampak macam tua dan agak tembam kat situ, tapi it's still comel kan?macam saba la..hehehe (perasan :p) Tahi lalat tu yang mahal tau. (walaupun gembeng..hihi)

Pelukis : Nur Arwani Basaran
Lokasi : Ofis Black Out
Masa : 12 pm
Keadaan : Gelap
Model : Saba comel(ahaks)


Ha, cukup tak detail tu..cukuplah eah...Ape?nak tgk gambar pelukisnya.. jap eh..comel tau. Lagi comel dari Saba. 


Tudung hitam tu Arwani. comelkan? Abaikan si tudung merah tu. Tak rasa nak tayang muka lak..hihihi..Rasenye kalau Wani tengok ni mesti marah..kehkehkeh.. Oklah. Malas nak membebel panjang-panjang. Entry xpanjang pun..hehe..Selamat berehat semua. Jangan tinggal solat jumaat pulak yang lelaki tu.. 

Salam Sayang,
Saba

Follow by Email