Thursday, 25 February 2016

Sugar wax ~ Paling mudah, murah, cepat

Assalamu'alaikum readers..

Untuk pengenalan, Arabian Sugar Wax adalah kaedah membuang bulu yang tidak dikehendaki. Katanya, inilah cara yang digunakan oleh isteri Firaun, Cleopatra. Saba memfokuskan entry ini untuk mereka yang mengalami masalah bulu yang berlebihan pada tubuh. Dan kaedah ini juga selamat digunakan di bahagian ketiak (Saba dah cuba dan memang berkesan). Mungkin tak semua yang sesuai dengan kaedah ni. Tapi tak salah mencuba. Kaedah ini bukan menghilangkan bulu secara kekal tetapi peratusan pertumbuhan bulu itu menjadi lambat dan bulu yang tumbuh itu adalah lebih halus dan lembut. Mana tahu lama-lama terus hilang..hehehe..Bagi yang nak guna cara ni untuk bulu kaki tak menjadi masalah, untuk isteri, kena minta izin suami dulu yer..hehe.


Ada beberapa kaedah yang digunakan untuk menghilangkan rambut dari tubuh.

1. Mencukur
Ia bersifat sementara , sebenar nya mencukur tidak menyebab kan rambut lagi tebal, tumbuh lagi cepat atau lagi banyak.Ia hanya memotong bulu di bahagian atas kulit , jadi pangkal rambut yang lebih tebal bila memanjang ia kelihatan seoalah olah lebih tebal.

2. Mencabut bulu
Agak menyakit kan .. dan kesan nya lebih lama dari mencukur . Namun begitu ia tetap akan tumbuh semula.

3.Waxing / sugar waxing
Wax yang panas di tuang di kulit , apabila ia sejuk rambut akan terlekat pada wax , kemudian rambut akan di tarik keluar dari kulit.

Sugar Waxing pula mengguna kan GULA seakan akan caramel yang panas akan di tuang di atas kulit. Cara nya sama cuma apa bila sudah selesai , proses mencuci sugar wax ini lebih mudah berbanding traditional wax.

4. Depilatories
Bahan kimia yang di gunakan adalah thioglycolate yang di campur dengan sodium hydroxide atau calcium hydroxide . Ia secara langsung men"cair"kan terus rambut .
Masalah utama adalah kesan samping nya kerana bahan kimia ini boleh men"cair"kan sel kulit juga.

5. Elektrolisis
Kesan lebih baik, menggunakan jarum halus untuk mengalirkan ELEKTRIK terus ke folikel rambut. Secara teori nya , kesan elektrik ini membakar folikel rambut . Elektrolisis adalah salah satu cara untuk membuang rambut secara kekal namun begitu masa yang di ambil untuk prosedure ini adalah lama, SAKIT , memerlukan seseorang yang MAHIR untuk melakukan nya dan prosedure ini perlu di lakukan setiap 12bulan ke 18 bulan. Kesan samping adalah sakit , pembentukan Keloid , hyperpigmentation dan hypopigmentation.

6. Laser
Laser yang di gunakan adalah IPL atau DIODE laser. Diode laser adalah lebih berkesan.


Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat suga wax ni adalah:

- 2 cawan gula
- 1/4 cawan air
- 1/4 cawan jus lemon/ limau nipis/ jus oren (Saba guna limau nipis jer sebab tu je ade kat rumah)
- Kalau nak flavor lain contoh strawberi or etc boleh masukkan sekali. Harum gitu

Cara bancuh: 

Campur semua bahan dalam periuk.
Gaul sehingga larut dan boleh tinggalkan sekejap dengan api sederhana( jangan guna api besar takut hangus) 
Bila dah berbuih gaul dan cuba pastikan warnanya jika dah jadi seperti dalam gambar. Kalau susah nak tengok, angkat sekejap dari api (hati-hati sebab masa ni hula tu akan jadi sangat panas. melecur tangan nanti)



Dah siap boleh tutup api dan masukkan dalam bekas.


Cara menggunakan sugar wax ni:

1. Panaskan sugar wax dengan masukkan dalam microwave atau double boiling
2. Bersihkan bahagian tubuh yang akan di wax dan tabur bedak (kalau basah akan jadi kurang efektif)
3. Sapukan wax dengan menggunakan spatula mengikuti arah pertumbuhan rambut. Pastikan sugar wax tu tak panas sangat, suam-suam kuku je. menjerit ko nanti. 1st time Saba guna menjerit kepanasan, nasib baik xmelecur. Test dulu kat jari. kalau dah comfortable boleh apply kat tempat yang nak guna.
4. Tampalkan kain cotton/linen (Saba pakai jari je sebab memang boleh sangat-sangat nak tarik guna jari, caranya keluarkan sedikit kat hujung pastu tarik. Sebelum tarik, tekan-tekan bagi sugar wax tu sempurna lekat kat semua bulu.)

5. Tarik kain berlawanan dengan arah pertumbuhan rambut.
6. Dah siap, cuci guna air biasa jer. Nak air suam pun boleh. Tapi bila dah dicabut bulu, liang roma terbuka. Saba tuamkan dengan air sejuk yang dah direndam ais bagi menutup kembali liang roma yang dah terbuka tu. Kaedah ni Saba guna pakai sebab rujuk kaedah rawatan muka. Rasanya kulit semua samakan?hehe

Senang yang amat. Tak perlu nak juling biji mata yang cabut satu-satu bulu kat ketiak tu. jadi cantik dan putih bersih jer. Tak percaya sila cuba. hehe.


Note: Tak semua orang dianugerahkan dengan badan bebas bulu. Jadi jangan kecam orang yang nak buang bulu kaki, tangan, etc sebab adalah harus buang bulu yang tak sepatutnya jika ia melebihi kadar sepatutnya (terutama kaki perempuan seperti kaki lelaki). Tapi jangan buang bulu kening sebab yang tu haram. Saba tak izinkan kalau nak guna kaedah ni untuk buat benda yang haram yer..hati ni tak redha..hehe

Ok, Sampai sini saja untuk hari ni. Sekian dari Saba.

Salam sayang,
Saba

Wednesday, 24 February 2016

Sempura waktu - Ir Radzi




Sempurna waktu
Ada dirimu
Ada cintamu

Apakah kita
Akan bersama
Harus bersama
Semua indah kan bererti
Rasa hati lagi


Sungguh ku milikmu
Kau milikku
Takkan ada yang pisahkan kita
Ku mampu bertahan
Cepat atau lambat
Mampu bertahan
Sempurna oleh waktu

Sungguh ku milikmu
Kau juga milikku
Sempurna

Semua indah kan bererti
Rasa hati lagi
Sungguh ku milikmu
Kau milikku
Takkan ada yang pisahkan kita
Ku mampu bertahan
Cepat atau lambat
Mampu bertahan
Sempurna oleh waktu

Takkan aku tinggalkan dirimu
Ku mampu bertahan
Cepat atau lambat
Mampu bertahan
Sempurna oleh waktu
Sempurna oleh waktu

Tips Mengesan Emas Palsu

Assalamu'alaikum readers..

Hari ni Saba nak share tips untuk mengenali dan mengesan emas palsu. Seperti yang kita semua maklum terlalu banyak penipuan yang berkaitan dengan emas yang berlaku di Malaysia. Untuk orang yang bermain dengan emas fizikal mungkin tiada masalah untuk mengenal pasti kepalsuan emas tersebut. Entry ini adalah untuk orang biasa yang memang tidak tahu bagaimana nak mengenalpasti ketulenan emas yang dibeli. Untuk mencari wang bukan mudah, kadang-kadang kita nak juga reward diri dengan membeli emas untuk memuaskan hati sendiri dan juga untuk simpanan masa hadapan. Emas ni bukan sahaja cantik, ia juga boleh menjadi aset yang sangat cair yang mana bila kita memerlukan wang, kita boleh menukarnya kepada cash segera dengan cara menggadaikannya.


 Mengenal emas palsu, caranya adalah simple dan kita sendiri boleh buat di rumah.

1. Pakai barang kemas tersebut sekurang-kurangnya satu hari, jika anda mengesan sebarang tanda pada kulit atau perubahan warna(biasanya hijau)  maka emas tersebut mungkin palsu.

2. Dengan lembut cucukkan jarum pada emas tersebut, jika jarum tersebut tidak patah,  maka emas anda mungkin tulen kerana emas bersifat lembut. Emas bermutu 750 sedikit keras oleh kerana itu kebanyakannya cincin batu akan menggunakan emas 750. Emas ini masih lagi diterima untuk gadaian di Ar Rahnu.

3. Letakkan barang kemas anda hampir kepada magnet, emas yang tulen tidak mempunyai sebarang sifat magnetic, jika anda rasa barang kemas tersebut seperti melekat kepada magnet tersebut, maka ia adalah palsu. (note: gelang bulat yang mempunyai spring akan tertarik magnet di bahagian spring kerana spring diperbuat daripada besi). P/s: logam tungsten juga tidak boleh dikesan menggunakan magnet dan penimbang air kerana ketumpatannya hampir sama dengan ketumpatan emas (harus rujuk pada yang pakar). Tetapi kes ini lebih kepada barang padu seperti Gold Bar atau Syiling emas (Ar Rahnu juga tidak menerima barang ini untuk gadaian).


4. Jika barang anda berupa rantai atau gelang yang boleh diputar, dengan lembut dan perlahan cuba pulas barang kemas tersebut, ia seakan boleh diputar tetapi jangan gunakan tenaga yang banyak kerana ia boleh putus. Cuma rasakan saja, ia keras atau lembut.

5. Tengok pada cangkuk atau penyambung emas, kebiasannya setiap emas akan ditanda dengan kualitinya seperti 916, 750, atau apa sahaja. Selain itu, oleh kerana emas biasanya dijual oleh tauke-tauke cina, ada beberapa gambar seperti orang berlari, bentuk rumah, dan sebagainya adalah tanda kualiti emas tersebut samada paun, 916 ataupun emas lama.


7. Jika ada tanda seperti GP, atau ZGP (Zhulian) maka ia adalah emas celup , lagi banyak tanda pada cangkuk atau penyambung emas, maka lagi besar kemungkinannya ia adalah palsu. GP stand for Gold Platted.

8. Jika anda tidak sayang pada barang kemas anda, anda boleh cuba toreh kepada batu hitam berkali-kali dan anda boleh tengok samada warna emas ataupun warna putih kesilveran yang terhasil, Hanya dua logam menghasilkan torehan berwarna kuning iaitu emas dan tembaga. Emas putih pun menghasilkan torehan berwarna kuning.

9. Ada juga barang kemas palsu yang berbentuk bulat dan sukar untuk diputar (penipu emas pun arif tentang emas palsu) maka tiada cara lain, anda perlu sendiri bawa berjumpa mereka yang lebih arif.

10. Sifat emas tidak mempunyai bau, gosok barang kemas anda pada seluar jean yang anda pakai sehingga panas dan cuba bau, jika ia adalah besi atau apa sahaja anda boleh bau seakan ferum (bau besi, bau ikan) maka ia bukanlah emas tulen.

12. Jika anda pernah menonton filem koboi, mereka menggigit emas untuk mengesahkan ketulenannya, ia mungkin sedikit fiction tetapi mungkin juga benar kerana emas tulen bersifat lembut, anda boleh cuba gigit, ada sedikit rasa lembut dan tidak keras. 

Itu sahajalah yang dapat Saba kongsikan untuk entry kali ni. kalau ada yang nak tambah, boleh drop comment kat bawah. Nanti Saba add dalam entry..ok semua, love you all..tata

Salam sayang,
Saba

Friday, 5 February 2016

OST - Cinta Teruna Kimchi (LAGU CINTA)

Heartbroken Photo


Di atas perih kau menari
Di atas tangis kau bernyanyi
Kau sayat hatiku
Dengan cintamu

Chorus:
Cinta
Bukan hanya harapan
Cinta tapi kepastian
Cinta
Bukan menyakiti hati

Disaat luka kau tak ada
Disaat duka kau tak setia
Cinta seharusnya
Tak begitu

Ulang Chorus 2x

Solo Guitar

Ulang Chorus

Disaat luka kau tak ada
Disaat duka kau tak setia
Cinta seharusnya
Tak begitu

Lagu Cinta ..


Follow by Email